Ambasador Kraljevine Španije u posjeti Mostaru

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić primio je danas u Gradskoj vijećnici Bosca Gimeneza Soriana, ambasadora Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini.

Gradonačelnik Bešlić i ambasador Soriana razgovarali su o političkim prilikama u Mostaru, a u tom kontekstu i oko izmjena Izbornog zakona BiH te provedbe odluke Ustavnog suda BiH vezano za izmjene Statuta Grada Mostara.

Gradonačelnik Bešlić i ambasador Soriana izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom na različitim projektima te naglasili potrebu za nastavkom saradnje na različitim projektima, a jedan od njih je projekt sadnje maslina u Mostaru i Hercegovini.

Projekt 'Uzgoj maslina na području Hercegovine' rezultat je saradnje između Grada Mostara i španske korporacije Agro Sevilla, najvećeg svjetskog proizvođača maslina. A njihova namjera je da u iduće tri godine promovira i realizira projekt sadnje oko 1000 hektara maslina na području Hercegovine.

Bešlić je naglasio kako svakako važnu ulogu u tom projektu, uz Grad Mostar, imaju i Agronomski i prehrambeno-tehnološkog fakultet Sveučilišta u Mostaru i Agromediteranskog fakulteta Džemal Bijedić.

 

Nazad