Bešlić na konferenciji o IPA programu Jadranske prekogranične saradnje

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić sudjelovala je , u organizaciji Ureda Abruzzo regije u Bruxellesu, na konferenciji o IPA programu Jadranske prekogranične saradnje.

Na konferenciji se razgovaralo o tehničkoj pripremi i izvedbi programa, kohezijskim i predpristupnim politikama EU-a, migracijama, ulozi evropskih regionalnih zakonodavnih skupština u teritorijalnoj saradnji EU-a nakon 2020. godine, strategiji EU-a za Jadransko i Jonsko područje (EUSAIR) te o prijevarama i nepravilnosti u upravljanju strukturnim fondovima EU-a.

“Potrebno je zažtititi i naglasiti naše kulturne identitete – izjavio je gradonačelnik Grada Mostara, Ljubo Bešlić, te kroz ljudsku potrebu za napretkom, suočiti se s novim izazovima koje nam donosi globalizacija. Ne možemo zasigurno u tome uspjeti sami, te s toga i Evropa treba doprinijeti ravnomjernijem razvoju teritorija, kako zemalja članica, tako i onih koje to još uvijek nisu. Mi smo, zahvaljujući IPA Programu, mogli uložiti sredstva u obnovljive izvore enrgije, u našu istorijsku i kulturnu baštinu, te smo zahvaljujući ostvarenim projektima, kadidirali naš grad za Evropski Grad Kulture 2024.”

Uz gradonačelnika Bešlića na konferenciji su govorili i Paola Di Salvatore, direktorica Upravljačkog tijela IPA Adriatic programa, Nikola Dobroslavić, predsjednik Jadransko-jonske euroregije i župan Dubrovačko-neretvanske županije i Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Nazad