• Grad Mostarb
  • Početna
  • Bešlić na obilježavanju 25. godišnjica stradanja italijanskih novinara u Mostaru

Bešlić na obilježavanju 25. godišnjica stradanja italijanskih novinara u Mostaru

U povodu 25. godišnjice stradanja trojice novinara italijanske državne televizije RAI, Marca Luchetta, Darija D'Angela i Alessandra Ota, koji su poginuli 28.januara 1994. godine u Mostaru, u ponedjeljak je položeno cvijeće na mjestu njihove pogibije.

Među ostalim cvijeće su položili ambasador Italije u BiH Nicola Minasi i predstavnici Grada Mostara.

Ambasador Minasi podsjetio je da su novinari RAI-a željeli ispričati priče o patnjama djece u ratu i svih drugih ljudi koji su doživjeli rat u Mostaru, a poginuli su u eksploziji granate.

- Svojim radom su htjeli ispričali Italiji i EUropi ono što se dešava ovdje, ali su, također, htjeli dati svoj doprinos svima onima koji su u to vrijeme tako teško patili. Tu njihovu žrtvu danas trebamo gledati u svjetlu svih onih koji i danas pate i svih onih kojima je i danas potrebna pomoć i bolji život -  poručio je Minasi.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić naglasio je kako se želi pokloniti žrtvama ove tragedije, poručivši da građani Mostara ne smiju zaboraviti hrabre novinare koji su dali svoje živote da bi prenijeli vijesti iz ratnog Mostara.

-  Moramo im iskazati zahvalnost jer oni su pokušavali informirati svjetsku javnost, koja je sigurno imala veliki uticaj na sva događanja na ovim prostorima, i Mostar želi da sačuva uspomenu na ove hrabre ljude - kazao je gradonačelnik.

U povodu 25. godišnjice smrti novinara, paralelno je održana komemoracija i u Trstu, gradu iz kojeg potiču i u kojem se nalazi sjedište "Fondazione Luchetta Ota D’Angelo Hrovatin".

Ova Zaklada utemeljena je nakon pogibije italijanskih novinara u Mostaru i ona pomaže u liječenju ranjene i bolesne djece u ratovima i djece oboljele od bolesti koje su neizlječive u njihovim državama. Fena/ PR GM

Nazad