Delegacija Azerbajdžana u radnom posjetu Mostaru i HNK-u

Delegacija Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na čelu s predsjednikom Vlade Nevenkom Hercegom, održalo je u petak u Mostaru sastanak s diplomatsko-gospodarskim predstavnicima Republike Azerbajdžan, predvođeno ambasadorom Republike Azerbajdžan Eldarom Hasanovim, koji iz Budimpešte pokriva jugoistok Evrope i BiH.

Na sastanku se razgovaralo o prijateljstvu dviju zemalja i njegovom proširenju ali i poslovnom ambijentu, sigurnosnom okruženju i budućim ulaganjima u BiH, posebice u Hercegovini.

- Iskazali smo interese za nekoliko značajnih projekata, a posebice u segmentu turizma, poljoprivrede i obnovljivih izvora energije - izjavio je nakon sastanka predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg.

On je podsjetio kako je posjet azerbajdžanske delegacije priprema za posjet azerbajdžanskog predsjednika BiH i uzvratnog posjeta člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića Azerbajdžanu.

Hasanov je istaknuo kako su u razgovorima sudjelovali predstavnici velikih kompanija koje su prisutne na Balkanu, odnosno u jugoistočnoj Evropi, a koje su zainteresirani za područje Hercegovine, posebice Mostar.

- Ono što je najvažnije je da postoji pozitivna atmosfera i iskreno prijateljstvo dviju zemalja i siguran sam da je ovaj sastanak početak multilateralne i bilateralne saradnje - komentirao je azerbajdžanski ambasador.

Domaćin sastanka, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić istaknuo je kako Azerbajdžan daje velike mogućnosti za zajedničku saradnju na određenim projektima koji bi stvorili bolje uvjete za život i pridonijeli bržem razvoju i Mostara i BiH.

- Iskazana je iskrena želja između dvije strane da se napravi iskorak i siguran sam da će se ovi razgovori nastaviti i polučiti rezultate - ocijenio je Bešlić.

Podsjetio je da je Mostarski sajam privrede, također, mjesto na kojem bi se ubuduće trebali susresti privrednici dviju zemalja te kako se nada da će im se priključiti i privredne komore te resorna ministarstva.

Nazad