Gradilište Sportsko-kulturnog centra u Mostaru

Dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara, Šerif Špago, predsjedajući Skupštine HNK i Edin Mušić, predsjedajući Predstavničkog doma Parlamenta F BiH posjetili su danas gradilište Sportsko-kulturnog centra u Mostaru.

-Možemo reći građanima da će ovaj projekt biti završen u sljedećih nekoliko godina. Mladi ljudi žele imati bolje uvjete i žele da se predstavljaju svijetu i vjerujem da će ovaj projekt doprinijeti velikog popularizaciji ovog grada, da će doprinijeti boljoj promociji Mostara-izjavio je gradonačelnik Bešlić prilikom obilaska SKC u Mostaru, te dodao kako izgradnja dvorane nije moguća bez kreditnih zaduženja, a da je u njenu izgradnju dosad uloženo osam milijona eura. Bešlić je istaknuo kako će ova sportska dvorana biti objekt na ponos grada, te kako će pružiti mogućnost da se u njemu održavaju sportska natjecanja. Gradonačelnik je rekao kako će se objekt graditi po novim standardima. Modernom izgradnjom doprinijeti će se raznim uštedama. Naime, krovna konstrukcija je dizajnirana tako da će se koristiti i električna energija s krova, a ispod dvorane bit će 700 parking mjesta.

-Kapacitet objekta će biti između 4.000 i 4.500 sjedećih mjesta za rukomet, a za košarku 6.000. Mislim da je to za ovaj grad sasvim dovoljno. To je bio i stav Razvojne banke i stručnjaka koji su radili na ovom projektu- rekao je Bešlić. Predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago je rekao kako će Skupština HNK-a biti žirant za izgradnju dvorane.

Skupština HNK-a odobrava kreditno zaduženje uz klauzulu da će kredit vraćat Grad Mostar. Skupština treba biti žirant zato što Grad nema formirano Gradsko vijeće'', objasnio je Špago.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić je rekao je sportska dvorana potrebna i Mostaru i Hercegovini. Po njegovom mišljenju mostarski sportaši su je zasigurno zaslužili.

„Mostar je grad koji ima više od stotinu sportskih klubova i hiljade mladih, iznimno talentiranih sportaša koji ostvaruju zapažene rezultate, a nemaju kvalitetne uvjete za treniranje. Stoga smo, prepoznajući značaj projekta izgradnje sportske dvorane i svjesni stanja u Gradu Mostaru, odnosno činjenice kako nemamo Gradsko vijeće, odlučili kao jamac sudjelovati u pregovorima oko osiguranja kreditnih sredstava za nastavak radova“, kazao je predsjednik Herceg.

Nakon posjeta gradilištu sportske dvorane, obišli su i zgradu stare općine poznatiju kao NAMA, gdje se, na istom principu kao kod izgradnje sportske dvorane, Vlada uključila u osiguravanje sredstava kako bi izgradnjom podzemne garaže bio riješen izraženi problem nedostatka parkirališnih mjesta.

„Svjedoci smo kako Grad Mostar kao administrativno, privredno i kulturno sjedište HNK ima izražen problem nepostojanja dovoljnog broja parkirališnih mjesta, posebno u dijelu koji gravitira Starom gradu, gdje problem s parkiranjem imaju i građani i turisti. Stoga je Vlada, kao i kod športske dvorane, odlučila poduprijeti Grad Mostar. Za oba projekta imenovat ćemo zajedničko povjerenstvo za vođenje pregovora za osiguranje kreditnih sredstava s Razvojnom bankom Vijeća Evrope“, izjavio je predsjednik Herceg.

Na novinarski upit, govorio je i o kupnji zgrade Hotela „Ero“ koju je Vlada kupila za potrebe smještaja kantonalnih organa i tijela uprave.

„Kupnjom Hotela, Vlada je ostvarila jedan od prioritetnih ciljeva, a to je smještaj svih kantonalnih organa i tijela uprave na jednoj adresi. Također, olakšat ćemo interno komuniciranje unutar kantonalne uprave, te osigurati njezino jedinstvo kako bi ona bila što učinkovitija i dostupnija građanima. Pored toga, zajedničkim smještajem osigurat ćemo značajne uštede javnog novca jer se na ime troškova smještaja kantonalnih institucija trenutačno izdvaja 1,2 milijona KM na godišnjoj razini“, kazao je predsjednik Herceg.

Nazad