• Grad Mostarb
  • Početna
  • Gradonačelnik Bešlić najavio kraj radova na kolektorima do juna 2018. godine

Gradonačelnik Bešlić najavio kraj radova na kolektorima do juna 2018. godine

Zbog kašnjenja radova na izgradnji kolektora i pročistača otpadnih voda u Mostaru u Gradskoj vijećnici u ponedjeljak je održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici institucija i tvrtki uključenih u realizaciju tog iznimno zahtjevnog infrastrukturnog projekta.

Po riječima mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, radovi na mikrotuneliranju na lijevoobalnom kolektoru započet će najkasnije do 7. decembra 2017. godine.

Radove će izvoditi njemačka tvrtka Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau GmbH & Co. KG iz Kassela, a vrijednost radova je 10,6 milijona maraka.

Na sastanku je zaključeno da se do 7. decembra napraviti i novi dinamički plan, po kojemu bi radovi morali završiti do kraja juna 2018. godine, kazao je gradonačelnik Bešlić za Fenu.

Ustvrdio je kako će se vjerojatno morati produžiti ugovor s grčkom tvrtkom Actor, koja izvodi radove na izgradnji pročistača, a do 7. decembra trebao bi se znati i tačan datum njihovog puštanja u rad za što će, po Bešlićevim riječima, biti potrebno osigurat sredstva s gradske, kantonalne i federalnog nivoa.

Razgovaralo se i o problemu povrata PDV-a i dvostrukog oporezivanja izvođača radova.

- Aktivno ćemo se uključit u rješavanje pitanja povrata PDV-a grčkoj tvrtki Actor, a Svjetska banka, koja je nositelj ugovora s Actorom, također će se uključit i po pitanju produljivanja ugovora s tom grčkom tvrtkom - kazao je gradonačelnik.

Današnjem sastanku, pored gradonačelnika Bešlića, prisustvovali su predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, predstavnici Evropske komisije, Svjetske banke, PIT tima za provedbu projekta izgradnje pročistača otpadnih voda, federalnog i kantonalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Agencije za vodno područje sliva Jadranskog mora te predstavnici izvođača radova.

Vrijednost projekta izgradnje glavnog kanalizacijskog kolektora i pročistača otpadnih voda iznosi oko 23 milijona maraka, a radovi na izgradnji započeli su 2015. godine.

(FENA) R.G.

 

Nazad