• Grad Mostarb
  • Početna
  • Gradonačelnik Mostara zajedno sa švedskim ambasadorom u BiH i predstavnicima Svjetske banke obišao radove na izgradnji kolektora i pročistača

Gradonačelnik Mostara zajedno sa švedskim ambasadorom u BiH i predstavnicima Svjetske banke obišao radove na izgradnji kolektora i pročistača

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić primio je danas u Gradskoj vijećnici u nastupni posjet ambasadora Švedske u BiH Andersa Hagelberga.

Tom prigodom bilo je riječi o brojnim projektima koje švedska vlada podupire u Mostaru te o političkoj situaciji i ne održavanju lokalnih izbora u tom gradu.

- Švedska je donirala 2,5 milijona eura za projekt reguliranja otpadnih voda, a za taj projekt planira donirati još dodatnih 1,5 milijona eura – kazao je švedski ambasador.

Glede političke situacije u Mostaru, ambasador je izrazio nadu da će političke stanke iznaći rješenje za održavanje izbora kako bi građani tog grada mogli birati svoje predstavnike u gradskoj vlasti.

Gradonačelnik Bešlić izrazio je zadovoljstvo današnjom posjetom švedskog ambasadora, kazavši kako Švedska u velikoj mjeri pomaže Grad Mostar preko svoje agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

- Mi radimo puno projekta u Mostaru uz njihovu pomoć, a osim u projektu otpadnih voda Švedska je pomagala i pomaže u obnovi zgrada, saniranju otpada i drugim projektima – ustvrdio je Bešlić.

Nakon sastanka u Vijećnici gradonačelnik Bešlić i ambasador Hagelberg zajedno s predstavnicima Svjetske banke u BIH su danas i radove na izgradnji kolektora na lokalitetu kod hotela Bristol te pročistač otpadnih voda na lokalitetu kod mosta „Franje Blaževića“

U februarau ove godine potpisan je Ugovor za projekt T3-tuneli i obrnuti sifoni između Grada Mostara i izvođača radova njemačke tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tefbau GmbH & Co. KG Kassel, a ugovor je vrijedan 10,6 milijona KM. Riječ je o ugovoru od iznimne važnosti u okviru projekta izgradnje kolektora u Gradu Mostaru, jer će se radovi izvoditi specifičnom tehnologijom mikro tuneliranja koja do sada u ovom obimu nije korištena u BiH. Ugovor odnosi na izgradnju glavnih kolektora na tri lokacije i to sjeverno od mosta "Franje Blaževića" gdje će se graditi tzv. 'obrnuti sifon' kojim će se glavni lijevo obalni kolektor, sifonom ispod rijeke Neretve, spojiti s glavnim desno obalnim kolektorom. Obuhvaćena je dionica Lučki most-Narodno pozorište te lokacija ispred mosta Musala, odnosno kod Bristola, dio kolektora iz kišnog preljeva KP3 prema rijeci Neretvi.

Sredstva za realizaciju ugovora osigurana su iz više izvora, i to iz kredita Evropske investicijske banke 7,19 milijona KM, grant sredstava Vlade Kraljevine Švedske, putem agencija SIDA 2,93 milijuna maraka, grant sredstava Fonda za zaštitu okoliša FBiH 200 000, te sredstava iz Proračuna Grada Mostara u iznosu od 297 990 KM.

Nazad