Obilježen Dan ružičaste vrpce

Članice Udruge "Novi pogled" danas su na Španjolskom trgu u Mostaru održale manifestaciju pod nazivom "Nismo same-imamo vas" te obilježile Dan ružičaste vrpce čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke.
Predsjednica udruge Maja Memić kazala je kako se ovom akcijom želi skrenuti pozornost ženama da vode računa o svom zdravlju i da obavljaju redovito potrebne preglede te ih upoznati s činjenicom da je rano otkriven karcinom dojke u 90 posto slučajeva izlječiv.  
Po njezinim riječima, u zadnje je vrijeme podignuta svijest kod žena da češće idu na preglede, ali da se, nažalost u zadnje vrijeme kod sve mlađih žena javlja karcinom.  
"Po podacima kojima mi raspolažemo u protekloj je godini na području Hercegovačko-neretvanskoj županije zabilježeno 60 novooperiranih žena od raka dojki", kazala je Memić, dodavši kako smatra da je taj broj daleko veći.
Ravnatelj mostarskog Doma zdravlja Davor Pehar kazao je kako nažalost na postoje točni podaci o broju oboljelih, ali da se sa sigurnošću može reći da je bolest u porastu te da se dobne skupine žena koje obolijevaju sve više spuštaju.
Do sada je kroz preventivni program koji se organizira u Domu zdravlja Mostar prošlo oko 4000 žena u rizičnoj dobi od 45 godina i više.
Inače, tijekom listopada članice Novog pogleda provodit će više edukativnih radionica na temu prevencija karcinoma dojke i grlića maternice.
U svijetu od raka dojke godišnje oboli 1,3 milijuna žena, a umre ih 458 tisuća. U europskim se zemljama svake dvije minute otkrije jedan slučaj raka dojke dok svakih šest minuta zbog te bolesti umre jedna žena. Smatra se da će od raka dojke oboljeti jedna od deset žena.
 
 (Fena) zp

Nazad