• Grad Mostarb
  • Početna
  • Obilježena 26. godišnjica od nekažnjenog zločina nad 114 civila u Mostaru

Obilježena 26. godišnjica od nekažnjenog zločina nad 114 civila u Mostaru

Članovi porodica ubijenih u srijedu su na lokalitetima Uborak, Sutina i Zalik u Mostaru obilježili 26. godišnjicu od zločina koji su počinili pripadnici tzv.JNA i srpskih vojnih i paravojnih formacija nad 114 civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti u mostarskim prigradskim naseljima Uborak i Sutina.

Pripadnici JNA – pod komandom generala Momčila Perišića, i razularenih srpskih paravojnih formacija, tog 13. juna nisu pokazali nimalo milosti prema čak 114 civila, Bošnjaka i Hrvata, prisilno odvedenih iz tzv. Atomskog skloništa u naselju Zalik, ili pokupljenih u raciji iz njihovih privatnih kuća i stanova.

Nakon batinanja, zlostavljanja, maltretiranja i ponižavanja u vojarni JNA Sjeverni logor, skončali su svoje živote na zvjerski način, a zatim pobacani u dvije grobnice na lokalitetima odlagališta smeća Sutina i Uborak.

Iako se slučaj Sutine i Uborka u pravosudnim krugovima tretira kao prvi slučaj masovnog zločina na području Hercegovine, i prvi slučaj u BiH kada su i službeno otkrivene jame sa leševima ubijenih, nažalost za ubojstva 114 mostarskih civila do sada nitko nije odgovarao. Cijeli slučaj opisanog ratnog zločina istražen je i najvećim dijelom dokumentiran do u detalje već krajem 90.tih godina.

Predsjednik Udruge članova porodica žrtava stradalih na Uborku i Sutini 1992. Adnin Hasić, koji je tada imao 11 godina i kome su ubijeni otac i majka, svake godine podsjeća kako je Tužiteljstvo BiH propustilo za proteklih 26 godina uraditi svoj dio posla kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina vezanih za Uborak i Sutinu.

Po njegovim riječima, kada se radi o ovom zločinu, zakazalo je Haško, Kantonalno i državno tužiteljstvo. Hasić je i ovom prilikom pozvao institucije BiH da ovaj proces ubrzaju kako bi se konačno pravdi privele one osobe koje su počinile ovaj zločin, kao i njihovi nalogodavci. Podsjetio je kako je predmet stajao u ladicama deset godina i da se konačno radi na predmetu ali da nažalost optužnica nije još podignuta.

Podsjetio je kako je Haško tužiteljstvo napravilo veliki propust kada za ovaj zločin nije teretio generala JNA Momčila Perišića, koji je u tom razdoblju bio nadređeni svim jedinicama JNA i paravojnim jedinicama u Hercegovini.

Obljetnici stradanja mostarskih Hrvata i Bošnjaka nazočio je i gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić koji je podsjetio kako je riječ o prvom masovnom zločinu u BiH tijekom rata te izrazio uvjerenje kako će na kraju pravda biti zadovoljena, a počinitelji i nalogodavci ovog zločina kažnjeni.

I Carla del Ponte, bivša glavna tužiteljica Haaškog suda, prilikom svoga posjeta Mostaru upoznata je s ovim zločinom i svim relevantnim činjenicama, no Tužiteljstvo nije teretilo generala Perišića za zločine u Mostaru.

Gradonačelnik Bešlić je podsjetio kako mu je upravo bivša tužiteljica del Ponte prilikom jednog od dolazaka u Mostar kazala kako će zločin u Uborku i Sutini procesuirati domaći sudovi.

A tu pravdu čeka i Šaćira Salčin, koja je na Uborku izgubila dva brata i muža.

-Žalosno je ali iz ove se kože ne može. Dolazim 26 godina ovdje uvijek na mezarje ali od njih pola će pomrijeti ali im se neće suditi. Nažalost, ali sudit će netko.

Nazad