Održavanje Partizanskog spomen obilježja

U javnosti ovih dana plasirana dezinformacija kako je po prvi put poslije punih deset godina, kao redovna stavka na godišnjem razini, u Budžetu Grada Mostara upisano i Partizansko spomen obilježje, za čije je cjelovito godišnje održavanje, revitalizaciju i rekonstrukciju u ovoj godini planirano i izdvojeno 60.000 KM.

Također u toj dezinformaciji se ističe da kako sada stvari stoje, više nema nikakve prepreke da gradska komunalna preduzeća već idućih ne poduzmu obaveze da redovno vode računa o ovom spomeničkom kompleksu i da im taj posao bude uredno plaćen.

Radi istinitog informisanja javnosti podsjetit ćemo kako je upravo prije deset godine, 2008 godine, potpisan Ugovora između Grada Mostara i DZG „Građevinar Fajić“ o obnovi Partizanskog spomen obilježja u Mostar LOT 1. Investitor tog projekta bio je Grad Mostar, a vrijednost radova je 415 000 KM,

Nadalje, od tada pa sve do danas, znači svih devet u Budžetu Grada Mostara, u ZKP-u (Zajednička komunalna potrošnja) za održavanje zelenila i čistoće izdvajalo se za Partizansko spomen obilježe između 30 i 60 hiljada KM.

Ove godine je upravo zbog takvih politikantskih dezinformacija ali i istinitog informisanja javnosti posebno naznačeno kako se u ZKP-u za PSO izdvaja 60 000 KM.

Nadalje, podsjećamo sve one koji dezinformišu javnost kako je Graditeljska cjelina - Partizansko spomen obilježje u Mostaru 2006. proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

U Odluci Povjerenstva/Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika objavljenoj u Službenom glasniku BiH od 2006 godine ističe se kako je Vlada Federacije BiH dužna osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i FINANSIJSKE mjere za zaštitu, konzerviranje, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnog spomenika.

Grad Mostar

Nazad