Sporazum o prijateljstvu i saradnji

U cilju promoviranja i jačanja prijateljskih odnosa između Republike Makedonije i Bosne i Hercegovine te izražavajući spremnost za razvijanje i jačanje međusobnih veza između dva grada, glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina i načelnik Općine Ohrida, potpisali su na Ohridu Sporazum o prijateljstvu i saradnji između Grada Mostara i Općine Ohrid.

Saradnja između Mostara i Ohrida tako bi se trebala ostvariti u oblasti kulture, umjetnosti, sporta te na polju turizma, a razmjenjivat će se iskustva i sarađivati i na polju približavanja EU integracijama.

Potpisanim sporazumom Mostar i Ohrid obvezali su se razmijeniti iskustva i oblasti razvoja lokalne samouprave, planiranja i provedbe projekata od interesa za oba grada i zajedničko sudjelovanje prema EU fondovima, kao i na projektima energetske učinkovitosti.

Također, dogovorena je saradnja na gospodarskom polju kao i razmjena kulturnih djelatnika, skupina eksperata i izaslanstava u cilju promicanja urbanog upravljanja i kvalitete života oba grada.

PR GM

 

Nazad