U Mostaru prvi put skupština Jadransko - jonske euroregije

Skupština Jadransko-jonske euroregije - značajne međunarodne organizacije u utorak poslijepodne prvi put održala se u Mostaru.

Prisutnima se, uz gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića, obratio dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i član Skupštine, koji je istaknuo zadovoljstvo što se XVI. Generalna skupština održava upravo u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koja je od samih početaka aktivna članica Jadransko-jonske euroregije.

Pod predsjedanjem Nikole Dobroslavića, predsjednika Euroregije i dubrovačko-neretvanskog župana, članovi Skupštine, prepoznajući hitnu potrebu očuvanja izuzetne materijalne i nematerijalne kulturne i prirodne baštine Sredozemlja; razmotrili su i ratificirali Atensku deklaraciju INTTERREG MED zajednice za održivi turizam. Tijekom rasprave istaknuta je zajednička spremnost za rad na ostvarenju zacrtanih ključnih ciljeva Deklaracije: rješavanje turističkih pritisaka, jačanje turističke ponude, planiranja i upravljanja, te izgradnja snažne zajednice projekata i dionika.

Također, ratificiran je i dokument Savez za suradnju na Sredozemlju, koji su, uz Jadransko-jonsku euroregiju, pokrenuli Konferencija perifernih pomorskih regija i Pirinejsko-sredozemna euroregija. Savez je usmjeren na višerazinsko upravljanje i suradnju kao temeljne pokretače osiguranja bolje budućnosti za stanovnike Sredozemlja. Naglašeno je kako sve državne, regionalne i lokalne vlasti, nevladine organizacije, sveučilišta, međunarodne organizacije i privatni sektor, odnosno svatko tko dijeli pristup otvorenog upravljanja i integrirane suradnje na Sredozemlju, može, potpisivanjem deklaracije,  pristupiti Savezu.

Na sjednici je prihvaćeno izvješće o radu za prošlu i finansijski plan za tekuću godinu, a Francesco Cocco je iznova imenovan za glavnog tajnika Jadransko-jonske euroregije.

U sklopu održavanja sjednice Skupštine, predsjednik Herceg i gradonačelnik Bešlić održali su i odvojene sastanke sa županom Dobroslavićem i Marcom Marsiliom, novoimenovanim predsjednikom talijanske Regije Abruzzo, koji je ujedno i dopredsjednik Euroregije. Tijekom sastanaka razmotrene su mogućnosti daljeg osnaživanja dosadašnje dobre suradnje osobito na području gospodarstva i turizma. U tom kontekstu istaknut je i značaj uvođenja zračne linije Mostar-Pescara.

PR GM

Nazad