U Privrednoj komori FBIH održana Međunarodna Radionica o EU programima

U Privrednoj komori FBIH u Mostaru održava se dvodnevna međunarodna radionica pod nazivom „Procesi pripreme i prijave na EU programe“. Radionicu je organizirala GKFBIH, a rezultat je dugogodišnje uspješne saradnje sa Hrvatskom Gospodarskom Komorom i njihovim Centrom za industrijski razvoj – CIRAZ, čiji će članovi držati radionicu.

Uoči početka radionice održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić, predsjednica Foruma Gospodarskih komora Jadransko Jonske regije i v.d. predsjednica HGK ŽK Split Mirjana Čagalj, potpredsjednik HGK Tomislav Radoš i predsjednik GKFBH Marko Šantić.

Predsjednica Foruma gospodarskih komora JJR Čagalj kazala je kako je inicijativa za organiziranjem ovakve radionice nastala nakon 17. Foruma gospodarskih komora Jadransko Jonske regije u lipnju ove godine, s potrebom da se u većoj mjeri konkretizira dugogodišnja suradnja komora Jadransko jonskog područja kroz projekte od zajedničkog interesa. Rekla je da je rezultat te zajedničke suradnje šest projekata koju su prijavljeni, a riječ je o projektima suradnje bolnica u Mostaru i Splitu, zračnih luka dva grada kao i Unske pruge koja prolazi kroz BiH i Hrvatsku.

-Jednostavno činimo sve i cilj nam je dobiti novčana sredstva iz EU da bi se što više projekata financiralo jer znamo da u proračunima ima malo novca za takve projekte-poručila je Čagalj.

Potpredsjednik HGK Radoš je dodao kako bez zajedničke suradnje i jeden sinergije nije moguće kvalitetno pripremiti i realizirati projekte, a samo ovih šest koji je do sada pripremljeno vrijedi oko 12 milijuna eura.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić izrazio je stoga zahvalnost za potporu koju pruža HGK u prenošenju iskustava što je važno da se ne bi pravile greške koje je imala Hrvatska na tom putu te naglasio kako je dobro da se ova radionica održava u Mostaru jer Mostar je prvi grad u BiH koji je uključen u Jadransko Jonsku regiju.

-Mi smo jedni od osnivača, što nam daje određeni bonitet, ali želimo da Mostar, regija Hercegovina budu što bliže EU. Želimo da mladi ostanu ovdje, imaju perspektivu i osnuju obitelji-kazao je Bešlić.

I predsjednik GKFBH Šantić zahvalio je HGK na svemu što čini i iskustva koja im prenose te naglasio kako kvalitetna i kontinuirana edukacija ljudskih kapaciteta je preduvjet uspješnog apliciranja na natječaje i veće iskoristivosti dostupnih izvora financiranja.

Uz predstavnike institucija, gradova i općina, županija, Sveučilišta u Mostaru, Agencija za razvoj-lokalnih i županijskih, na radionici sudjeluju i predstavnici Privredne Komore Crne Gore i Privredne komore Trebinje.

Na marginama radionice održat će se i sastanak uže koordinacije predsjednika Gospodarskih komora iz tri susjedne zemlje: Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

 

PR GM

Nazad