Bešlić čestitao Draganu Despotu na nagradi za životno djelo

- Odbor Nagrade „Vladimir Nazor“ pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 22. svibnja 2018. godine donio je odluke o dobitnicima Nagrade „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

U kategoriji Kazališna umjetnost Nagrada za životno djelo dodijeljena je Draganu Despotu. Tim povodom čestitku mu je uputio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić ističući, između ostalog, kako je svojim brojnim uspješnim glumačkim ostvarenjima, te duhovnom povezanošću koju neraskidivo održava s rodnim gradom Mostarom, pronoseći s ponosom njegov ime, zadužio je i Mostar i zaslužuje sve čestitke njega osobno kao gradonačelnika ali i svih Mostarki i Mostaraca.

Dragan Despot nakon završenog studija, počeo je raditi u kazalištu Trešnja. Poslije je radio u kazalištu Komedija, a 1983. godine postaje članom kazališnog ansambla, Drame, Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Brojne su njegove kazališne, filmske uloge i televizijske uloge, a osim što glumi u kazališnim predstavama, televizijskim serijama i filmovima, Despot je i docent na Odsjeku glume Akademije dramskih umjetnosti. Točnije, predaje na katedri za scenski govor.

Svojim iznimnim glumačkim sposobnostima, kako u kazališnim predstavama, tako i u filmovima, Despot je dobio brojne nagrade i priznanja. Jedna od značajnih Nagrada je udruženja dramskih umjetnika Hrvatske za najbolju ulogu u predstavi za djecu, “Cvilidreta”, 1995. godine.

Nagradu Mila Dimitrijević Despot je dobio nekoliko puta. Za ulogu Hansa u predstavi “Ondine” dobio je 1991. godine, u predstavi “Tramvaj zvan žudnja” za ulogu Stanleya Kowalskog 1997. godine, a za ulogu Vladimira Kosa u predstavi “Tri zime” dobio je 2016. godine.

Za najbolju ulogu na Marulićevim nagradama Despot je dobio nagradu Marul 1999. godine kada je glumio Hasanagu u “Hasanagi”. Istu je nagradu dobio 2005. godine za dramaturšku obradu i interpretaciju Krležine drame “Na rubu pameti”, a dobitnik je i nagrade čitatelja Slobodne Dalmacije za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Doktora u spomenutoj Krležinoj drami.

Vjesnikovu nagradu Dubravko Dujšin Despot je dobio 2004. godine za kazališnu umjetnost, a za istu je kategoriju iste godine dobio i nagradu Vladimir Nazor.

Na Festivalu u Vinkovcima 2005. godine proglašen je najboljim glumcem te je dobio nagradu Fabijan Šovagović, a iste je godine dobio nagradu Zlatna arena za filmsku ulogu u “Pušći Bistroj”.

Despot je odlikovan Redom Danice hrvatske, s likom Marka Marulića.

 

 

Natrag