Bešlić otvorio Dane kruha na šetnici nikole Šubića Zrinjskog

Kruh, peciva, kolači i slastice danas su se nudili na šetnici Nikole Šubića Zrinjskog gdje se održala treća po redu manifestacija Dani kruha i zahvalnosti za plodove Zemlje.

Na ovoj manifestaciji sudjelovale su sve osnovne i srednje škole Grada Mostara i gradski vrtići, kao i KUD-a, a manifestacija je humanitarnoga karaktera.

Gradonačelnik Grada Mostara, Ljubo Bešlić koji je otvorio manifestaciju kazao je kako je sretan što se po treći put u Mostaru održava ovakva manifestacija, i što gotovo sve škole sudjeluju na njoj, kao i vrtići.

Želja nam je sa ovom manifestacijom, prije svega, potaknuti mlade ljude da shvate kako treba uložiti puno truda da se dođe od zemlje do plodova i jednostavno da se na taj način održava civilizacija. A ako će održavati civilizaciju na takav način, onda sigurno i da moraju zaštiti zemlju i za budućnost i za buduća pokoljenja. Želja nam je da manifestacija, pored humanitarnog karaktera, bude i na neki način i obrazovna, kako bi mladi ljudi razumjeli da civilizacija počiva na radu čovjeka i kako moramo na osnovu onoga što radimo misliti i na buduća pokoljenja. Ovo je i način kako da se zahvalimo planeti Zemlji jer održavamo život zahvaljujući njenim plodovima. Želim se zahvaliti svim roditeljima, bakama i djedovima, profesorima koji su uložili velik trud da ova manifestacija uspije- rekao je Bešlić

Predsjednik Vlade HNŽ-a, Nevenko Herceg izjavio je kako ga raduje da se na ovakav način iskazuje zahvalnost za plodove zemlje.

Čovjek je kroz cijelu svoju povijest na poseban način odavao priznanje i zahvalnost od onih rituala zahvalnosti plemena do današnjeg čovjeka koji u ovo jesenje vrijeme, vrijeme berbe i žetve na neki način zahvaljuje za plodove zemlje. Mislim da je ova manifestacija Dana kruha, jedan dobar način da još malo više i jače probudimo naše mlade i njihovu svijest, ali i kod nas svih o važnosti prehrane, kod suvremenog čovjeka, rekao je Herceg.

Darija Stojčić ravnateljica Osme osnovne škole Silvije Strahimir Kranjčević naglasila je kako je cilj ove manifestacije je višestruk, prvenstveno važna je jedna nadogradnja općem odgoju i obrazovanju naše djece vezano za zaštitu okoliša, zdravu ishranu, ekološku proizvodnju, za šire poznavanje biljnog spektra naše Hercegovine, za tradiciju hrvatskog naroda i običaja u Hercegovini.

-Želimo pokazati djeci nastajanje samog kruha, od zrna do stola. Jer kruh već tradicionalno ima veliki značaj u našim životima, jer on je snaga duha i života. Samim tim izrađuje se jedan emocionalni stav između učenika i prirode – rekla je Stojčić.

Natrag