Dan bez automobila obilježen i u Mostaru

U sklopu Europskog tjedna kretanja, u Mostaru se u četvrtak obilježio Dan bez automobila, koji ima za cilj jačanje svijest javnosti o onečišćenju uzrokovanom nepromišljenom uporabom automobila, te korištenju alternativnih prijevoznih sredstava poput javnog prijevoza, bicikala ili pješačenja.
Ovom su prigodom u Mostaru za sav promet bile zatvorene dvije ulice, što je po prvi put od kada se Dan bez automobila obilježava u Mostaru. Prošle godine ovaj je dan obilježen podjelom promo materijala na gradskim ulicama. Danas su bile zatvorene ulice Adema Buća (od raskrižja s ulicom Rade Bitange do Gradske uprave), te Ulica kralja Zvonimira (od križanja sa Zagrebačkom ulicom do križanja s Ulicom kralja Tvrtka, odnosno do Đačkog doma). Promet je u spomenutim ulicama biti zatvoren od 18 do 21 sat, a regulaciju prometa vršili su službenici policije.
 U sklopu obilježavanja, više od 60 biciklista provozalo se ulicama Mostara kako bi ukazali na potrebu promjene načina kretanja u urbanim sredinama, a posebice na smanjivanje korištenja automobila u svakodnevnom kretanju građana.
 Obilježavanje Dana bez automobila proveo je Sportsko ekološki klub “Zelena glava” iz Mostara uz nacionalnog koordinatora za BiH Centar za životnu sredinu iz Banje Luke, te partnera Biciklistički klub “Mostar”. Dan bez automobila u Mostaru podržali su Grad Mostar i Policijska uprava Mostar.
  "Osnovna namjera obilježavanja ovog dana  jeste skrenuti pozornost građanima na problem prijevoza automobilima, te povećati osjetljivost javnosti na gorući problem onečišćenja zraka u gradu. Ujedno, želja nam je pokazati svoj grad u drugačijem svjetlu kada je zrak bio čišći, kada su prometnice bile manje zakrčene i kada je život u gradu bio bolji i podnošljiviji nego danas", kazao je Samir Šehović iz Sportsko ekološkog kluba "Zelena glava".
 "S obzirom da otrovni plinovi, koje proizvode motorna vozila, imaju velik utjecaj na zdravlje ljudi, životinja i opće stanje okoliša u urbanim cjelinama, obilježavanje Dana bez automobila svakako predstavlja značajan korak u podizanju razine sveopće ekološke svijesti građana u državama Europe i svijeta", dodao je predsjednik Biciklističkog kluba "Mostar" Toni Zorić.
 Europski tjedan kretanja obilježava se od 2002. i svake se godine održava od 16. do 22. rujna. Europski tjedan kretanja izrastao je iz inicijative "U gradu, bez mog automobila!", pokrenute u Engleskoj 1995. Zahvaljujući njezinim ciljevima - ograničenju motoriziranog prometa u određenim urbanim područjima i poticanju primjene održivih načina prijevoza, brzo ju je prihvatio velik broj lokalnih vlasti u Europi. Godine 2000., uz potporu tadašnje europske povjerenice za okoliš Margot Wallström, "Dan bez automobila" ustanovljen je kao Europska inicijativa.  Želju svojih građana uvidjele su i lokalne vlasti te je danas ta manifestacija postala svojevrstan praznik i simbol zalaganja za čistiji urbani okoliš u kojoj svake godine sudjeluje sve više gradova i općina. Ove su godine ovakva događanja obilježena u 2050 gradova u više od 40 država, pa potrebu za promjenom prevladavajućih oblika kretanja u gradovima potencijalno prepoznaje više od 220 milijuna ljudi.

(Fena)

Natrag