Dopisništvo Hrvatske radiotelevizije u Mostaru

Dopisništvo Hrvatske radiotelevizije u Mostaru otvoreno je danas na prigodnoj svečanosti u zgradi HKD Napredak. Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić kazao je kako je ovo dio novog širenja mreže dopisništva, nakon što su 2016. godine ponovo otvorena dopisništva u Vukovaru, Metkoviću i Bjelovaru. Nakon otvaranja dopisništva u Mostaru, uslijedit će otvorenje dopisništva u Sarajevu.

-Otvaranje dopisništva HRT-a u Mostaru pokazatelj je brige ove TV kuće za hrvatski narod u BiH. Poznato je kako je BiH, ali i status hrvatskog naroda jedno od najvažnijih strateških pitanja za Hrvatsku, a posebno je bitan podatak da Hrvati u BiH još nemaju kanal javne televizije na svom jeziku. HRT stalnim praćenjam stanja u BiH nastoji popuniti tu prazninu- izjavio je Bačić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović obratio se također nazočnima istaknuvši kako je nepostojanjem dopisništva HRT-a u BiH protekle četiri godine napravljena ogromna šteta svima u BiH, posebno hrvatskom narodu, a sve u kontekstu nepostojanja TV kanala javnog emitera na hrvatskom jeziku.

"Kvaliteta informacija nakon današnjeg otvorenja promijenit će vidno sliku odnosa u BiH posebno pozicije hrvatskog naroda. Nadam se da će se ovako ojačati naša pozicija i ubrzanije riješiti stvarno osiguranje onog prava o jednakosti građana i naroda, kao i prava na informiranje na svom jeziku kada je riječ o sistemu javnih emitera u BiH", naglasio je u svom obraćanju Čović.

Čović je kazao da vjeruje da će HRT dati veliki doprinos kako bi svi drugačije doživljavali strateški odnos između Hrvatske i BiH, posebno sada kada Bosna i Hercegovina traži svoje sunce na polju europskih integracija.

Nazočne je uzvanike, među kojima su bili i predsjednik programskoga Vijeća HRT Zdenko Ljevak, predsjednik Federacije BiH Marinko Ćavara, predsjednik Vlade HNŽ-e Nevenko Herceg, te gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i drugi, pozdravio i glavni urednik dopisništva HRT-a u Mostaru Miljenko Karačić. Ponovno otvaranje dopisništava HRT-a u Mostaru i Sarajevu dio je projekta pokretanja Petog kanala HRT-a koji je namijenjen Hrvatima u BiH, ali i u drugim zemljama. Na otvaranju je istaknuto kako je ovo važan potez HRT-a u izbornoj godini te stvar od velike važnosti za Hrvate u BiH koji nemaju kanal na svom jeziku. Dopisništvo HRT-a u Mostaru ugašeno je 1. siječnja 2014. u vrijeme SDP-ove vlasti u Hrvatskoj, a na čelu HRT-a bio je Goran Radman.

Iako je HRT u svom obrazloženju naveo kako je kao javni servis svjestan važnosti položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini te da će i dalje osobitu pozornost posvećivati tim pitanjima, a gledatelji HRT-a kako u Republici Hrvatskoj tako i u BiH zbog ove odluke ni na koji način neće biti uskraćeni u programskim sadržajima, u praksi se dogodilo suprotno. Jer gašenje dva dopisništva se evidentno negativno odrazilo na informiranost hrvatske javnosti o zbivanjima u BiH, ali je dovelo i do tužbe zaposlenika protiv HRT-a.

Natrag