Grad Mostar prvak zaštite okoliša i energijske efikasnosti u BiH

ČAPLJINA, 23. travnja - Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP) zajedno s općinom Čapljina upriličio je u ponedjeljak dodjelu nagrade 'Prvak zaštite prirode, BH Green Awards 2018.' u Čapljini, a plaketu 'Zlatna Tisa' u kategoriji gradova dobio je Grad Mostar, a nagradu je primila izaslanica Gradonačelnika Mostara Marina Deronjić, načelnica Odjela za urbanizam i građenje. Nagradu je uručio Jakub Skalnik, veleposlanik Republike Češke u BiH.

Alma Tihić iz CRP-a istaknuoa je kako je u kategoriji poslovni subjekti/poduzeća spomenutu plaketu dobila firma 'Eko život' iz Tuzle, u kategoriji nevladinih organizacija plaketu je dobila nevladina organizacija 'Unski smaragdi' iz Tuzle, u kategoriji škola nagradu je dobila Osnovna škola 'Sveti Sava' Doboj, dok je u kategoriji vrtića plaketu 'Zlatna Tisa' dobio Dječji vrtić Višnjik iz Sarajeva.

Plakete su danas uručene i pojedincima, pa je u kategoriji pojedinac do 30 godina plaketu dobio Amar Kavgić iz Tuzle, a plaketu za pojedinca preko 30 godina Samir Lemeš iz Zenice.

Plaketu 'Zlatna Tisa' u kategoriji neformalna grupa građana dobile su žene sela Kruščica iz Viteza.

Govoreći o načinu bodovanja odnosno načinu osvajanja nagrade, Tihić je kazala kako je bio otvoren javni poziv u kojem su bili definirani kriteriji tko sve može biti nominiran za prestižnu nagradu, a nominirati su se mogli svi preko javnih obrazaca. Nakon prijave svi nominirani kandidati, nakon što je komisija utvrdila ispunjavaju li kriterije, stavljeni su na javno glasanje, koje je bilo otvoreno nepunih mjesec dana.

Dobitnici nagrada su kandidati koji su imali najviše glasova u svojoj kategoriji. U kampanji su u svim kategorijama sudjelovala 64 nominirana kandidata koju su skupa prikupili 28153 glasa.

Tihić je pojasnila kako je CRP uz podršku Veleposlanstva Republike Češke, UNDP-a, GIZ-a, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku učinkovitost Republike Srpske, Općine Čapljina, po drugi put u Bosni i Hercegovini organizira dodjelu spomenute nagrade.

Po njezinim riječima, namjera cijelog projekta je da promovira korisne, inovativne i kreativne pristupe očuvanju prirode i životne sredine u BiH.

- Želimo pronaći pozitivne primjere koji uspješno promoviraju prave vrijednosti u oblasti zaštite životne sredine i koji kao takvi mogu motivirati i druge - kazala je Tihić.

PR GM

Natrag