• Grad Mostar
  • Početna
  • Gradonačelnik Ljubo Bešlić i šefica službe za gospodarstvo Ivana Marić nagrađeni za razvoj odnosa s Italijom

Gradonačelnik Ljubo Bešlić i šefica službe za gospodarstvo Ivana Marić nagrađeni za razvoj odnosa s Italijom

Na 6. međunarodnom mitingu velikih projekata na Mediteranu sudjelovalo je i izaslanstvo Mostara koje je predvodio gradonačelnik Ljubo Bešlić i šefica službe za gospodarstvo Ivana Marić. Njih dvoje su tijekom ovoga događaja primili nagrade “Dva svijeta”, koje se dodjeljuju za izuzetno zalaganje, a jačanju odnosa između BiH i Italije. - Nagrade su priznanje za sve ono što se posljednjih godina radilo na razvoju odnosa dvije zemlje, ali i osobito razvoju odnosa Mostara i talijanske pokrajine Abruzzo.
Konferencija o medijima
Treba spomenuti kako je održana i konferencija o medijima na kojoj su bili prvi ljudi RAI-a i medijskih kuća koje su u vlasništvu Silvija Berlusconija, a nakon te konferencije gradonačelnik Bešlić je izravno govorio u programu RAI-a, rekao je za Večernji list Slađan Topuzović, savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova Italije. Dodao je kako je ovom prilikom Bešliću predan projekt uvezivanja svih gospodarskih subjekata na području Mostara čija se vrijednost procjenjuje na 50.000 eura.
Na marginama ove konferencije održan je i niz sastanaka i susreta, a sve s ciljem razvoja odnosa Mostara i Italije. Treba reći kako su u proteklih godinu dana odnosi Mostara i talijanske pokrajine Abruzzo uvelike unaprijeđeni, a ova suradnja već daje određene rezultate. Tako je npr. Mostar zahvaljujući suradnji s ovom talijanskom pokrajinom dobio zračnu liniju s Pescarom, a nedavno je potvrđeno da će od ožujka iduće godine letovi Mostar - Pescara biti dva puta tjedno. Također, predstavnici pokrajine Abruzzo su tijekom posljednjeg posjeta Mostaru naglasili da mnoga mala i srednja poduzeća iz ovoga dijela Italije već rade na prostoru Hercegovine, te kako se očekuje da će ova suradnja kroz idućih nekoliko godina biti na znatno višoj razini nego je to sada. Mostarska Gradska uprava je nekoliko puta ponovila da ovaj grad ima veliki interes za razvijanje suradnje s prijateljima iz Italije te da će gradske vlasti učiniti sve što je u njihovoj moći da ovu suradnju unaprijede u što kraćem roku.
Uloga Međugorja
Izražena je nada da će suradnja biti znatno veća od trenutne, a očekuje se da će iduće godine rekordan broj hodočasnika iz Italije doći u Međugorje upravo preko mostarske Zračne luke. Ipak, Talijani su naglasili kako vjerski turizam ne treba biti primarni cilj ove suradnje nego da tu ulogu treba preuzeti suradnja gospodarstvenika. Također, poručeno je da je potrebno donijeti niz zakona i propisa kako bi ova suradnja bila što uspješnija.

Natrag