• Grad Mostar
  • Početna
  • 12. Regionalna konferencija Organizacije gradova svjetske baštine Mostar, 24.- 26. svibnja 2012.

12. Regionalna konferencija Organizacije gradova svjetske baštine Mostar, 24.- 26. svibnja 2012.

 

Tijekom  10. Regionalne konferencije Organizacije gradova svjetske baštine održane u Cordobi  2010. godine, dogovoreno je da će se 12. Regionalna  konferencija održati  u  Mostaru, BiH, od 24. do 26. svibnja 2012. godine.

Teme Konferencije su Zeleni dizajn “Perspektive u recikliranju naslijeđa” i „Mladi i naslijeđe“. 

Mostaru je tako ukazana čast da bude domaćinom 12. Regionalne konferencije gradova sa svjetskom baštinom ureda za  južnu Europe i Mediteran.

 Ovom konferencijom želimo poručiti kako želimo ići dalje, biti bolji i progresivniji, da imamo obavezu zbog generacija koje dolaze iza nas. Ono što smo i sami naslijedili želimo i moramo unaprijediti i ostaviti generacijama koje dolaze te ih naučiti da je snaga kulturnog identiteta karika koja nas vezuje za budućnost. Zato nam je važno da mladi dobiju ispravnu poruku o vrijednostima kulturne baštine i prirodnog okoliša i važnosti interakcije ova dva elementa.

2012. je  godina u kojoj se slavi 40 godina UNESCO-ve Konvencije o zaštiti kulturne i prirodne baštine. Ona se ove godine kroz različite manifestacije slavi u svijetu te stoga i u tom kontekstu za Konferenciju u Mostaru izabran je naslov Mladi i naslijeđen jer mladi su pokretačka snaga da se ide naprijed i da se stvara kontinuitet u prostoru i vremenu.

Na konferenciji, uz predstavnike 30-tak gradova iz Španjolske, Francuske, Kanade, Portugala, Grčke, Hrvatske, Crne Gore i BiH,  očekuje se i nazočnost glavnog tajnika OWHC Denisa Ricarda (Quebec), zamjenice glavnog tajnika Lee Minaidis (Rodos), zatim tajnika  Regionalnog OWHC za Južnu Europu i Mediteran sa sjedištem  u Cordobi,  Rafaela Perez de la Concha.

Ured za odnose s javnošću

 

Natrag