• Grad Mostar
  • Početna
  • INICIJATIVA ZA USPOSTAVLJANJE MEĐUSOBNE SARADNJE PRIVREDNE KOMORE I GRADA MOSTARA

INICIJATIVA ZA USPOSTAVLJANJE MEĐUSOBNE SARADNJE PRIVREDNE KOMORE I GRADA MOSTARA

Privredna komora Grada Mostara, kao udruženje građana koje okuplja uspješne poduzetnike, uputila je Gradskoj upravi i Gradskom vijeću Mostara pismo namjere s ciljem uspostavljanja partnerskih odnosa u realizaciji više kapitalnih projekata, saopćeno je iz te privredne komore.
Ova komora, kako je navedeno, u perspektivi želi podići javno-privatno partnerstvo u Mostaru na višu razinu, a prije svega želi izbjeći sindrom "kritičara svega živoga".
"Kako se ne bi samo ukazivalo na probleme ili potrebe za poboljšanjem stanja, Privredna komora Grada Mostara definirala je niz konkretnih projekata koje želi prezentirati i sama realizirati ili, u najmanju ruku, sudjelovati u njihovoj realizaciji.
Gradu se obraćamo s namjerom uspostave redovnih kontakata s Gradskom upravom i Vijećem, kako bismo prezentirali sve naše mogućnosti koje mogu pomoći u realizaciji javnih projekata i unapređenju kvalitete života te podizanju općeg standarda u gradu, čime bi se uspostavila stalna i obostrano korisna saradnja. Pošto Komora Grada Mostara okuplja raznolike firme i poduzeća, gotovo da nema projekta ili oblasti u kojoj se Gradska uprava ne bi mogla oslanjati na lokalne kapacitete", navodi se u saopćenju.
Iz Privredne komore Mostara navode kako su posebno zainteresirani sudjelovati u svim strateškim projektima koje realizira Grad Mostar, te kako za neke inicijative već imaju pripremljene adekvatne prezentacije.
"U ovome trenutku naše članice mogu, između ostalog, prezentirati sljedeće projekte: Osnivanje poslovne zone Mostara, Izrada zajedničkih projekata Grada Mostara i Privredne komore za čiju bi se realizaciju zajednički apliciralo za dobivanje sredstava iz fondova Evropske unije, Koncept korištenja čiste i obnovljive energije, Racionalizacija gradske rasvjete, Video nadzor raskrižja i prometnijih punktova u gradu, s mogućnošću raspoznavanja tablica na vozilima putem kamera, Grijanje javnih institucija i gradskih škola korištenjem solarne energije, te Objedinjene naplate za sve gradske službe (voda, čistoća itd.), uz izdavanje jedinstvenog računa za komunalne usluge, te isključenja svih usluga ako se jedna ne plati.
Ovisno o mogućnostima i potrebama Grada, spremni smo odmah prezentirati većinu od navedenih projekata koji zasigurno mogu biti zanimljivi Mostaru, ali i široj zajednici", navodi se u saopćenju.
Inače, Privredna komora Grada Mostara, kako se navodi, u ovom trenutku okuplja 25 članica, uspješnih i uglednih tvrtki s cjelokupnog područja Grada Mostara, a više detalja o ovoj komori i njezinim članicama može se naći na web odredištu www.komora-mostar.ba.

(Fena) zp

Natrag