• Grad Mostar
  • Početna
  • Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.

Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.

U sklopu 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga na programu Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020., na sastanku održanom jučer u Dubrovniku potpisan je ugovor.

Sastanku je prisustvovala ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE, Sanja Peričić koja je tom prilikom potpisala ugovor o bespovratnim sredstvima EU-a u vrijednosti od 1.628.447,00 eura za projekt IRENE što je 85% ukupne vrijednosti projekta koja iznosi 1.915.820,00 eura.

U ime Grada Mostara svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovali su glavna savjetnica Grada Mostara, Radmila Komadina i voditelj projekta za Grad Mostar, Darko Knezović.

Grad Mostar je partner u projektu energijske efikasnosti IRENE, a vrijednost projekta za Mostar je oko 750.000 KM.

Projekt IRENE – Interregional Renewable & ENEergy efficiency network će trajati 30 mjeseci pod vodstvom Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE koja je i nositelj projekta.

Cilj projekta je doprinijeti zaštiti i očuvanju prirode poticanjem održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima putem zajedničkog razvoja i umrežavanja lokalnih sustava upravljanja energijom te poticati energetsku učinkovitosti i korištenje sustava obnovljivih izvora energije u javnom sektoru. Dodanu prekograničnu vrijednost ovog projekta predstavlja razvoj zajedničke mrežne baze podataka projekata i omogućavanje razvoja novih inicijativa, kao i ulaganje u infrastrukturu u vidu 11 svjetlosnih sustava i 1 solarnog sustava na lokacijama u Zadru, Mostaru, Tivatu, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinju, Vinjeracu, Gajinama, Galovcu, Privlaki, i Jablanici.

Projektom IRENE, pored ostalih aktivnosti, zamijeniti će se postojeći rasvjetni sustavi sa LED-om u odabranim JLS. Na području Grada Mostara projektom će biti obuhvaćene ulice Bulevar N.R./Ul.hrvatskih branitelja i Avenija (Ul.kralja Tomislava).

Osim ZADRE NOVE kao vodećeg parntera i Grada Mostara kao partnera, na projektu u ulozi partnera sudjeluju i Zadarska županija, Eko Centar DELFIN iz Crne Gore, Općina Tivat i Asocijacija za ekonomski razvoj iz Bosne i Hercegovine.

Na sastanku su bili prisutni i Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske i čelnica Upravljačkog tijela, Stella Arneri; Melanija Milić, direktorica Regionalne razvoje agencije DUNEA i Nikolina Klaić, državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a. i drugi.

Projektu RiTour :

Dana 31.05.2017., u Splitu održano je svečano potpisivanje ugovora odobrenih u sklopu 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga na programu Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020.

Grad Mostar je jedan od partnera na projektu RiTour – „Valorizacija kulturnog i prirodnog bogatstva kroz prekograničnu suradnju urbanih turističkih destinacija na jadranskom bazenu kraških rijeka“. Ugovor o bespovratnim sredstvima EU u vrijednosti od 714.594,99 EUR za projekt RiTour potpisao je ravnatelj Javne ustanove RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije  Jozo Sarač. U okviru projekta za Grad Mostar predviđeno je 99.791,00 EUR, od čega je 84.822,35 EUR bespovratnih sredstava.

Projektom RiTour želi se omogućiti razvoj turističkih destinacija na rijekama Jadro, Buna i Morača u tri zemlje učesnice projekta, kroz usklađivanje strateških dokumenata o održivim načelima, izgradnjom kapaciteta ponuđača turističke ponude, stvaranjem prekograničnih turističkih proizvoda, poboljšanjem i valorizacijom zaštićenih kulturnih i prirodnih dobara; te konačno pravilnim marketingom s krajnjom svrhom povećanja turističkog toka u regiji i poboljšanju socioekonomskog okruženja. Projekt će trajati 30 mjeseci pod vodstvom vodećeg partnera Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, te uz sudjelovanje partnera: Grada Solina i Javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije “More i Krš” iz Republike Hrvatske, Grada Mostara i  Turističke zajednice Hercegovačko-Neretvanskog kantona/županije iz BiH, te Turističke organizacije Podgorice iz Crne Gore.

 

 

Natrag