• Grad Mostar
  • Početna
  • Sporazum o suradnji između Saveza općina i gradova FBiH i Zastupničkog doma parlamenta FBiH

Sporazum o suradnji između Saveza općina i gradova FBiH i Zastupničkog doma parlamenta FBiH

U organizaciji Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine u srijeda, 26. lipnja 2019. godine održana je 10. sjednica Skupštine Saveza općina i gradova FBiH u Neumu, gdje su prisustvovali načelnici i gradonačelnici s područja Federacije Bosne i Hercegovine.

Na sjednici je potpisan Sporazum o suradnji između Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine. Potpisnici su saglasni da Savez općina i gradova FBiH ostvaruje aktivniju ulogu u predlaganju zakonskih i drugih akata radnim tijelima i  Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

-Potpisivanjem Sporazuma o suradnji između Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i Saveza općina i gradova FBiH želimo produbiti naš odnos, te osnažiti našu suradnju, gdje se očekuje aktivnija uloga Saveza u predlaganju zakonskih akata – rekao je Elvir Karajbić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Predsjedavajući Skupštine Saveza općina i gradova FBiH Faris Hasanbegović, istakao je, kako je ovo važan Sporazum, te je izrazio nadu da će se od sada zakoni donositi od razine lokalne zajednice prema višim razinama vlasti.

Direktorica Saveza općina i gradova FBiH Vesna Travljanin istakla je važnost potpisivanja Sporazuma, gdje je izrazila nadu da pomenuti Sporazum neće biti samo formalnog karaktera, već da će lokalna razina zaista imati ulogu kakvu zaslužuje u društvu.

Inače, središnja tema ovogodišnje Skupštine bila je predstavljanje Analize pripadnosti javnih prihoda jedinicama lokalne samouprave u FBiH.

-           Analiza bi trebala poslužiti kao validan argument za pokretanje inicijative Saveza za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH. Kako bi se općinama i gradovima kompenzirala ova razlika između smanjenih prihoda na osnovu otplate vanjskog duga i povećanih rashoda temeljem prenesenih nadležnosti i funkcija, u Analizi se predlaže povećanje udjela općina i gradova u prihodima od indirektnih poreza s trenutnih 8,42 posto  na  9,81 posto, što bi bilo dovoljno da kompenzira smanjenje prihoda nastalo uslijed otplate vanjskog duga FBiH, te 3 varijante povećanja udjela jedinica lokalne samouprave u prihodima od poreza na dohodak i poreza na dobit: 1 varijanta - povećanje minimalnog udjela jedinica lokalne samouprave  u prihodima od poreza na dohodak sa sadašnjih 34,46 posto na 50 posto, 2-varijanta raspodjela prihoda od poreza na dobit između jedinica lokalne samouprave i kantona u omjeru 50:50 na osnovu kriterija broja zaposlenih ili broja stanovnika, te 3 varijanta 100 posto prihoda od poreza na dohodak bi pripadalo općinama i gradovima – istaknuo je Gregor Jurišić, viši stručni suradnik za javne financije Saveza i Brankica Lenić, ekspertica, za javne financije Saveza.

Sjednici je nazočila i Ružica Udovičić, savjetnica dopremijerke Vlade FBiH Jelke Miličević i glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina.

Natrag