Mostar, Ohrid i Dubrovnik će zajedno razvijati svoje utrke

U planu je da pokušamo poboljšati sve sportske manifestacije ovih UNESCO gradova i nadamo se da ćemo to uspjeti, izjavio je direktor Mostarskog polumaratona Franjo Lovrić

Organizatori Mostarskog polumaratona, odnosno skupina od deset trkača iz Hercegovine je proteklog vikenda sudjelovala na sportskoj manifestaciji u Ohridu (Sjeverna Makedonija) koja spaja atletske utrke na dvije dionice, 5 i 10 kilometara.

Ovim je produžena suradnja organizatora dvije sportske manifestacije u Mostaru i Ohridu koji su od prošle godine i gradovi prijatelji. Naime, travnja 2018. godine su predstavnici Mostara, Kotora, Dubrovnika i Ohrida potpisali Memorandum o prijateljstvu kojim je predviđeno zajedničko apliciranje ta četiri grada prema inozemnim projektima i razmjena iskustava u oblasti kulture i sporta.

 - Ovo je praktički prva aktivnost na tom planu između gradova. Jedno od područja suradnje je promocija sporta, a mislim da naš projekt pokriva više točaka ovog sporazuma jer naš polumaraton praktički otvara turističku sezonu u Mostaru. Probat ćemo ići k čelnim ljudima kroz turističku zajednicu kako bi tu suradnju dalje poboljšavali. U planu je da pokušamo poboljšati sve sportske manifestacije ovih UNESCO gradova i nadamo se da ćemo to uspjeti, kaže direktor Mostarskog polumaratona, doc. dr. sc. Franjo Lovrić.

Na trećem izdanju Mostarskog polumaratona 23. ožujka je sudjelovalo i petnaestak trkača iz Ohrida, kao i sami organizatori ove utrke, a što je pokazatelj dobrih odnosa dvaju gradova na sportskom polju.

 - Već dvije godine smo u kontaktu s ljudima iz Ohrida koji organiziraju tu utrku, proveli smo određeno vrijeme s njima u Dubrovniku kod našeg prijatelja Alena Boškovića (organizator Dubrovačkog polumaratona i nekadašnji hrvatski vaterpolo olimpijac, op.a.). Nakon toga smo nastavili surađivati, razvijati naše priče i iskustva. Htjeli smo naše odnose i na ovaj način poboljšati, pojašnjava Lovrić.

Utrka u Ohridu je imala preko 1.200 natjecatelja na dvije dionice, 5 i 10 kilometara. U sklopu nje je sudjelovao i tim iz BiH koji je predstavljao i promovirao Mostarski polumaraton: Franjo Lovrić, Adi Čučak, Ivan i Sanja Skaramuca, Dragan Trboglav, Vanja Krešić, Marija Bakula, Stela Ećimović, Dražen Filipović i Ersan Bijedić. Broj sudionika je svakako još jedan pokazatelj progresije amatersko – rekreativnog trčanja kao sporta koji sve više ljudi širom Balkana prihvata kao zdravi stil života.

Mostarski polumaraton je za tri godina postojanja dosta unaprijedio svoju manifestaciju, a samim tim i animirao rekreativno trčanje u Mostaru. Svake godine utrka broji sve više sudionika, kojih je minulog ožujka bilo iz petnaestak različitih zemalja, staza je dobila međunarodni AIMS certifikat, a na sve to se naslonio i razvoj trkačke zajednice koja je dobila Školu trčanja “Sanus motus” te mostarsku rekreativnu trkačku ligu.

Natrag