• Grad Mostar
  • Početna
  • Neke od kulturnih događaja kojima bi se Mostar i njegovi stanovnici trebali ponositi

Neke od kulturnih događaja kojima bi se Mostar i njegovi stanovnici trebali ponositi

Crne zastave na Narodnom pozorištu Mostar, zaključana vrata na polovično napravljenoj zgradi HNK Mostar, podijeljeni grad sa zamršenim političkim stanjem, grad koji slabo (ili nedovoljno) ulaže u vlastitu produkciju kulture i njezin razvoj?
Da, istina je, Mostar je sve to, ili barem u nekom segmentu to, ali Mostar je i grad koji itekako ima vrijednih događaja. Ljeto je pravo vrijeme za laganije teme, one od kojih vas ne bi trebala zaboljeti glava, pa ćemo u ovom tekstu izdvojiti neke od događaja kojima bi se Grad Mostar i njegovi stanovnici trebali ponositi.
To su događaji koji imaju kvalitetu, nisu populistički u klasičnom smislu te riječi, a među njima su filmske revije, jazz festival, blues festival, manifestacije… Izdvojili smo neke.

 mostarsko_proljece

MOSTARSKO PROLJEĆE
Počinje polovicom travnja, a završava se 1. lipnja. Između toga, organiziraju se brojni programi. Iako vas neki sigurno neće privući, i, iako je za većinu programa ulaz slobodan, a možda vam je ove godine za 'Glembayeve' ulaznica bila i preskupa, vrlo je malo moguće da na ovoj manifestaciji niste pronašli program za sebe, program koji vas zanima. Zahvaljujući ovoj manifestaciji, gledali smo vrhunske predstave Ateljea 212, slušali i bili na odličnim koncertima, ugostili velike umjetnike… Iako za većinu programa vrijedi 'Koliko para, toliko muzike', a novca je sve manje, nadamo se da ćemo iduće godine u Mostaru ponovno osjetiti odlične umjetnike.

 mostarska_liska_dl

MOSTARSKA LISKA
Zahvaljujući Međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska”, unatoč svoj muci koja pritišće ovaj grad i njegove stanovnike, itekako se nasmijemo gledajući najbolja komediografska ostvarenja u BiH, dok za sve one koje bi organizatori željeli ugostiti iz inozemstva, novca često ne bude. Unatoč svemu, “Mostarska liska” nikada nije izgubila na atraktivnosti programa.

 blues_festival_dl

BLUES FESTIVAL
Od 22. do 25. srpnja u Mostaru će se održati 9. Mostar blues festival. Za razliku od prijašnjih godina, kada je red za ulaznice bio debelo ispred MC-a Pavarotti (kao što je bio slučaj za koncert Gorana Bareta&Majki), ove su se godine organizatori odlučili festival premjestiti u veći prostor: sportski centar Kantarevac. Imena kao što su Ana Popović, Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić te legendarni Big Brother & The Holding Company jamče vrhunsko muziciranje te kontinuitet u nastojanju organizatora da svake godine ponudi kvalitetniji program. Ove će se godine kao uvod u festival blues emitirati i svirati praktično u cijelom gradu.

 calamus_festival_dl

CALAMUS JAZZ FEST
Ove je godine po prvi put održan i prvi “Calamus Jazz Fest”, koji je dokazao da Mostar itekako ima publiku željnu dobre glazbe. Zahvaljujući organizatorima Ivicu Golemcu, Igoru Konšteku i ostalim entuzijastima okupljenima oko ovog projekta, Mostarci su tijekom tri noći uživali u vrhunskoj jazz glazbi. Nastupili su Jazz Ex Tempore Orchestra, Samir Fejzić Band i Black Coffee s Martinom Thomas, a organizatori najavljuju da je ovo tek početak: sljedeće godine očekuje nas 2. “Calamus Jazz Fest” i nova jazz osvježenja u vrućim mostarskim ljetnim noćima.

 dani_filma_mostar_dl

DANI FILMA MOSTAR
Kada su održani 1. dani filma Mostar (u organizaciji Kazališno-filmske udruge 'Oktavijan'), bila je to vijest koja je odjeknula u svim medijima: filmski festival u gradu bez kina! Ova filmska revija i dalje je nastavljena održavati se u gradu koji je još uvijek bez kina, a kad kino napokon dobijemo, Dani filma Mostar održavat će se u novoj multiplex dvorani. Svake godine kino se obećava, iako nemamo kina – imamo filmove. Dani filma Mostar među najposjećenijim su događajima u gradu.

 world_music_festival_dl

WORLD MUSIC FESTIVAL
Svake godine u ljetno vrijeme Mostar je domaćin i World music festivala, čije je peto izdanje upravo ovih dana otvorilo svoja vrata svim zaljubljenicima kvalitetne glazbe. Ovogodišnje izdanje festivala svojom svirkom je u Clubu “Aleksa” otvorio bend Bandista iz Turske.

 anale_crteza_dl

ANNALE CRTEŽA BiH
U Mostaru se tradicionalno svake godine održava izložba u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika BiH i Grada Mostara, u sklopu programa Mostarskog ljeta: “Annale crteža BiH”. To je jedina izložba na kojoj se dodjeljuje nagrada za crtež. Novčani iznos nagrada je simboličan, ali je važno, naglašavaju organizatori, da se njeguje i razvija ova likovna tehnika. Ove je godine održano 14. Annale, a Grand prix je dobila Iva Simčić.

Natrag