Novalić: Vlada FBiH podupirat će Mostar u svim procesima za EPK 2024.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić istaknuo je u četvrtak nakon sastanka s gradonačelnikom Grada Mostara Ljubom Bešlićem kako je federalna vlada na današnjoj sjednici odlučila u potpunosti podržati Grad Mostar u njegovom procesu i aplikaciji za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine te ravnopravno sudjelovati i podupirati Mostar i u kadrovskoj, materijalnoj i financijskoj strani.

- Jedna od najvažnijih točaka današnje sjednice Vlade FBiH održane u Mostaru bila je posvećena Gradu Mostaru i njegovoj aplikaciji za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine i navedena odluka Vlade veoma je značajna Gradu Mostaru jer je tako dobio, da tako kažem, jaka leđa Federacije koja mogu odgovoriti svim izazovima, pa i ovom - kazao je premijer Novalić.

Od ostalih tema koje su danas bile na dnevnom redu sjednice, premijer Novalić naveo je komunalne probleme Mostara koji su eskalirali u ovom periodu.

- Tek danas smo saznali kako je gradonačelnik Bešlić potpisao taj kompromisni sporazum. Naučili smo od Grada Mostara kako postoji neki 'bijeli talog', neki 'crni pijesak', da postoji problem zatvaranja i problem otvaranja deponija, a to dosad nismo znali. Mi ćemo se, kao Vlada Federacije BiH, hladnih glava vratiti ovamo i sa svim akterima ovih događaja vidjeti što se to zapravo u Gradu Mostaru događa. Također ćemo sa strane naših inspekcija provjeriti kakvi su ti nalazi zapravo bili i kako ćemo moći pomoći - ustvrdio je Novalić.

Isto tako, naveo je kako Vlada Federacije želi trošiti novac za autoput i povezati Grad Mostar s autoputovima te učiniti sve kako bi se otklonile prepreke za dolazak do aerodroma koji je istovremeno, po njegovim riječima, i čvorište zračnog prometa, ali i južne mostarske obilaznice i magistralnog puta M-17.

Gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić ocijenio je kako je nastavak izgradnje autoceste velika i bitna vijest te da se nada da će se Mostar u što skorije vrijeme s njom i povezati.

- Lak dolazak u Mostar sigurno je od iznimne važnosti kako za sam grad tako i za projekt Europske prijestolnice kulture 2024. godine. Očekujemo velik broj posjetitelja koji će dolaziti na kulturne i sve druge događaje te kako će Grad Mostar postati top turistička destinacija prihvatljiva svima jer će se moći doći i autocestom i zrakom - kazao je Bešlić.

Također, gradonačelnik je naveo kako će se formirati jedan tim koji će raditi na pitanju rješenja problema deponije, a u kojem će biti i ljudi iz lokalne zajednice.

- Tražimo i određene stručne profile koje će Vlada imenovati, a koji će skupa s nama i ljudima iz lokalne zajednice raditi na iznalaženju nove deponije i rješenju kojim će se dugoročno riješiti pitanje regionalne deponije u gradu Mostaru ili okolnim mjestima - kazao je Bešlić.

Dodao je kako je ovaj današnji susret jako ohrabrujući za sve stanovnike Grada Mostara te istaknuo kako je Vlada Federacije BiH vrlo važna za budućnost ovoga grada.

Natrag