Obilježen Dan Europe

Dan Europe

U povodu 9. svibnja Dana Europe danas je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače održana svečana sjednica Gradskog vijeća Mostara. Vijećnicima i gostima obratili su se gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predsjednik gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić, a u glazbenom dijelu programa nastupili su zborovi Pavarottia i Muzičke škole l i ll stupnja.
Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić podsjetio je na završetak Drugog svjetskog rata i pobjedu nad fašizmom te na povijest utemeljenja Europske unije kao zajednice uglja i čelika do danas kada ona broji 27 zemalja.
Proces integracije u EU, uključuje i ispunjavanje svih političkih, pravnih, gospodarskih i administrativnih uvjeta za članstvo, on je dug i mukotrpan.
Za BiH, državu koja je praktično polu protektorat, državu koja je složena nacionalna zajednica tri konstitutivna naroda, proces reformi je teži i složeniji. Reformi koji je BiH započela ne idu brzinom, kakvu bi željela Europa ali i naši građani.
Odgovornost je prije svega na domaćim političarima ali od te odgovornosti ne može biti izuzeta ni međunarodna zajednica, koja se u BiH ponaša kao da ima samo prava ali ne i obveze-istaknuo je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić u svom govoru te dodao kako se na ovaj dan treba ukazati na te činjenice ali i kazati kako želimo biti dio ujedinjene Europe, jer nam je tamo mjesto.
Ali da bi to ispunili moramo se uvažavati, voditi dijalog, a ne političkim pritiskom i silom nametati rješenja, a koja kratkoročno, onim koji ih provode, možda i daju efekt, ali dugoročno štete našim međusobnim odnosima i udaljavaju BiH s europskog puta.Stoga je jedini put dijalog, uvažavanje interesa svih naroda, dogovor kroz kompromis u kojem nitko ne gubi nego svi dobivaju-kazao je on.
Bešlić je kazao kako samo tako ćemo pokazati kako BiH zaslužuje EU, ali i kako će EU biti veća, bogatija i bolja s BiH, kao svojom punopravnom i jednako vrijednom članicom.
Naravno, i ovu priliku želim iskoristiti kako BiH neće u Europu bez Mostara ustrojenog kao svakog normalnog europskog grada-poručio je Bešlić. 

Ured za odnose s javnošću

Natrag