• Grad Mostar
  • Početna
  • Obilježena je 28. obljetnica nekažnjenog zločina nad 114 civila u Mostaru

Obilježena je 28. obljetnica nekažnjenog zločina nad 114 civila u Mostaru

Članovi obitelji ubijenih u subotu su na lokacijama Uborak, Sutina i Zalik u Mostaru obilježili su 28. godišnjicu zločina koji su počinili pripadnici takozvane JNA i srpske vojne i paravojne formacije nad 114 hrvatskih i bošnjačkih civila u mostarskim predgrađima Uborak i Sutina.

Obljetnici stradanja mostarskih Hrvata i Bošnjaka prisustvovao je i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, sa suradnicima.

Prije 28 godina pripadnici tadašnje JNA - pod zapovjedništvom generala Momčila Perišića i razjarene srpske paravojne formacije, 13. lipnja nisu pokazali nikakvu milost prema čak 114 civila, Bošnjaka i Hrvata, prisilno odvedenih iz tzv. Atomsko sklonište u naselju Zalik ili je pokupljeno u provaliji iz svojih privatnih kuća i stanova.

Nakon što su ih pretukli, zlostavljali, maltretirali i ponižavali u vojarni Sjeverni logor JNA, završili su svoj život na brutalan način, a potom su bačeni u dva groba na odlagalištima Sutina i Uborak.

Iako se slučaj Sutina i Uborka u pravosudnim krugovima tretira kao prvi slučaj masovnog ubojstva u Hercegovini, a prvi slučaj u BiH kada su službeno otkrivene jame s tijelima ubijenih, nažalost, niko nije odgovoran za ubojstva 114 mostarskih civila. Cijeli je slučaj opisanog ratnog zločina istražen i uglavnom je detaljno dokumentiran već krajem 1990-ih.

Predsjednik Udruženja obitelji stradalih Adnina Hasića, kazao je kako je ovaj ratni zločin, prvi masovni zločin u Mostaru u proteklom ratu, davno istražen i dokumentiran, ali nikada nije doživio sudski epilog.

- Ja nemam dokaze da netko koči ovaj proces, ali imam svoje pretpostavke- kazao je on dodajući kako su u samom startu haško tužiteljstvo i kasnije bh. tužiteljstvo napravili propust što su teretili isključivo Šešelja, a nije se teretilo generala Momčila Perišića koji je u to vrijeme u Mostaru i Hercegovini bio nadređen svim jedinicama JNA i svim ostalim, tzv. dobrovoljačkim jedinicama koje su po ustavu tadašnje države bili u liniji komande JNA - istaknuo je Hasić. Po njegovim riječima, priča o zločinu na Uborku nije samo lokalna priča.

PR GM

Natrag