• Grad Mostar
  • Početna
  • Obilježena sedma obljetnica pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

Obilježena sedma obljetnica pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

trajkovski godisnjica

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeće na Matića brdu obilježena je sedma obljetnica pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, šest njegovih suradnika i dva člana posade makedonskog zrakoplova koji se srušio 2004. godine nadomak mostarske zračne luke prilikom predsjednikova dolaska na međunarodnu investicijski konferenciju u Mostar.

Predsjednik Republike Makedonije Đorđa Ivanova u svom obraćanju uoči polaganje vijenaca naglasio je kako je pogibija predsjednika Trajkovskog došla u vrlo turbulentnim vremenima u Makedoniji, a zadnji potpis koji je stavio na jedan službeni dokument bila je prijava Makedonije za članstvo u Europskoj uniji.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predsjednik Vlade Hercegovačke-neretvanske županije Srećko Boras naglasili su kako je Trajkovski bio čovjek dijaloga i da je njegova smrt veliki gubitak za Makedoniju i narode u BiH.

Tijekom svog političkog djelovanja predsjednik Trajkovski gradio je mostove dijaloga koji su povezivali narode na ovim prostorima, kazao je gradonačelnik bešlić te dodao kako svake godine prilikom obilježavanja tragične pogibije iznova gradio i podižemo jedan duhovni most na njega koji će spajati i u budućnosti.

Prije polaganje vijenaca u gradskoj upravi Mostara u Gradskoj upravi gradonačelnik Bešlić i premijer HNŽ-e Boras primili su makedonskog predsjednika Ivanova zajedno s potpredsjednikom Vlade i makedonskim veleposlanikom u BiH. Tom prigodom istaknuta je dobra suradnja te naglašena potreba gospodarske razmjene kao i projekt bratimljenja Mostara i Ohrida, dva grada koja se nalaze na UNESCO-ovom popisu spomenika kulture.

Vijence ispred spomenika na Matića brdu uz predsjednika Ivanova te predstavnika Vlade Republike Makedonije i veleposlanika u BiH, Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije, položili su i predstavnici Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH Parlamentarne Skupštine BiH, Medicinskog tima Vojske Makedonije, diplomatskog kora u BiH, Udruge Vardar iz Mostara, Udruženja Makedonaca  iz Splita, Trebinja i Banja Luke. Također, uz brojne druge nazočne ovoj obljetnici bilo je i izaslanstvo talijanskog grada Montegrotta, grada prijatelja Mostara, u osobi Silvia Narda, predsjednika humanitarne udruge Auser.

 Ured za odnose s javnošću


Natrag