Obnovljene crkve u Blagaju

U  Domu kulture u Blagaju je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH predstavila rezultate obnove crkava u video prezentaciji.

Prisutnima su se obratili pored veleposlanik SAD u BiH Patric Moona, župnik župe Presvetog trojstva Blagaj - Buna don Nikola Menalo, episkop zahumsko - hercegovački i primorski i glavna savjetnica gradonačelnika Grada Mostara Radmila Komadina.

Upriličena je i izložba panoa nacionalnih spomenika sa fotografijama svih projekata financiranih putom Posebnog fonda američkog veleposlanika za naslijeđe, uključujući i likovne radove učenika osnovnih škola koji su sudjelovali u edukativnoj komponenti projekta 'Moja BiH - moje naslijeđe'.

Veleposlanik SAD-a u BiH je podsjetio kako je u proteklih nekoliko godina petnaest projekata u BiH financirano iz Posebnog fonda američkoga veleposlanika za naslijeđe u BiH, a riječ je o obnovi mostova, spomenika i sakralnih objekata u Banja Luci, Blagaju, Foči, Livnu, Rogatici, Jajcu, Sarajevu, Stocu i Trnovu u iznosu od skoro 600 000 američkih dolara.

"Obnavljanje ovih dvaju crkava koje su bile porušene u ratu učvršćuju zajedničko opredjeljenje naše dvije zemlje da se angažiramo na izgradnji trajnoga mira", kazao je Moon, ističući kako ga ohrabruje upravo činjenica da su obje crkve financijski potpomogle obnovi.

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina istaknula je kako je obnova dviju crkava za pravoslavne i katoličke vjernike značajan projekt, a za Blagaj i Mostar važan i zato jer su ove dvije bogomolje prepoznatljive kao kulturni i arhitektonski simbol. "Uz džamije i Tekiju, obnova katoličke i pravoslavne crkve u Blagaju je konkretan znak višenacionalnosti koja je danas obilježje Mostara", ocijenila je Komadina.

"Restauracija te dvije crkve, koja je spriječila daljnje propadanje objekata, veliki je doprinos povratku građana na svoja ognjišta i međusobnom pomirenju", kazala je izvršna dužnosnica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Mirela Mulalić Handan.

Ured za odnose s javnošću

Natrag