OTVOREN PODRUČNI URED UNDP-A ZA HERCEGOVINU

Otvaranje ureda UNDP-a

U prostorijama Agencije Stari grad u Mostaru danas su gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predstavnik UNDP-a u BiH Yuri Afanasiev svečano otvorili ured UNDP-a za Hercegovinu.

Tom prigodom Afanasiev je istaknuo kako bi ovaj ured trebao da pokriva teritoriju od Trebinja do Mostara i šire te da će se program uglavnom usredotočiti na ekonomska pitanja, turizam, poljoprivreda, obnova kulturnog naslijeđa. Trenutno se u ovu regiju ulaže oko 2 milijuna dolara te da za sam Grad Mostar rade na obnovi povijesnih spomenika, kao što je pravoslavna crkva i obnova Španjskog trga.

Nadam se da će se ovaj program do kraja godine proširiti, da će biti otprilike 10 milijuna dolara i pokrivati čitavu regiju", kazao je Afanasiev.

Gradonačelnik Bešlić naglasio je kako s radošću prisustvuje ovom činu te kako se nada da će njegovo otvorenje biti na dobrobit građana Mostara. Također je zahvalio  UNDP-u za realizaciju dosadašnjih projekata te izrazio uvjerenje da će ih biti u budućnosti još.

Iz UNDP-a su naveli kako se kroz rad i koordinaciju Regionalnog ureda za Hercegovinu planiraju aktivnosti i projekti koji će se fokusirati na smanjenje siromaštva kroz socio-ekonomski razvoj zajednica putem razvoja lokalne ekonomije i povećanja tržišta rada (ulaganje u mljekarstvo, poljoprivredu, turizam, eko-turizam i dr.), zatim na uključivanje marginaliziranih grupa s posebnim osvrtom na potrebe povratnika, obnovu kulturnog naslijeđa, te na pitanja zaštite okoliša, kao što su prostorno planiranje, zaštita bio raznovrsnosti i energetska učinkovitost.

Na novinarski upit u kojoj je fazi početak realizacije dugo iščekivanog projekta rekonstrukcije španjolskog trga, Afanasiev je istaknuo kako je u tijeku raspisivanje natječaja te da bi trg mogao biti završen do konca listopada ove godine.

Ured za odnose s javnošću

Natrag