Otvoren sajam gospodarstva Mostar 2011.

sajam 2011

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor otvorila je u utorak u prostorijama Slobodne zone Hercegovina 14. međunarodni sajam gospodarstva "Mostar 2011".

U svom obraćanju premijerka Kosor je čestitala organizatorima na uspješno organiziranoj sajamskoj priredbi te istaknula kako je Sajam u Mostaru važna gospodarska priredba. Naglasila je i ovom prigodom kako Hrvatska i dalje snažno podupire Bosnu i Hercegovinu na euroatlantskome putu. Za Hrvatsku je BiH u ekonomskome smislu dobar susjed, jer se stalno bilježi povećanje robne razmjene koja je samo u prošloj godini bila povećana za 9 posto. Premijerka je s govornice sajma uputila i političku poruku. Pozvala je na politički dijalog u BiH ali i na zaštitu ustavnoga položaja i institucionalne jednakosti Hrvata u BiH

Predstavnik zemlje partnera Republike Italije ministar za znanstvena istraživanja Giuseppe Pizza iznio je podatak kako je trgovinska razmjena između Italije i bih premašila milijardu eura, te kako talijanski model gospodarstva može pomoći BiH jer se naslanjaju na iste gospodarske grane. Ministar Pizza je kazao kako je Italija prije svega zainteresirana za elektroenergetski sektor, a tome svjedoči i jedna konferencija i forum elektroenergetskome sektoru koji će se održati u sklopu sajma.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako ga kao domaćina i organizatore sajma može radovati je to da unatoč gospodarskoj krizi i nepovoljnim političkim prilikama u BiH, interes za ovu međunarodnu gospodarsku manifestaciju konstantno raste, a to je potvrdio broj izlagača, gospodarstvenika, medija i posjetitelja.

Ukupna gospodarska situacija u našoj zemlji nije optimistična, naprotiv, a mi na lokalnoj razini to itekako osjetimo. Ono što je još gore je politička kriza u kojoj se nalazimo. Nažalost oni od kojih najviše očekujemo da nam pruže potporu i kojima je to ustavna obveza, nisu se u ovim vremenima pokazali kao da razumiju trenutak i posljedice koje će uslijediti.Ali vjerujemo da još ima razboritosti i zrnce savjesti u onih koji imaju moć da se stvari vrate u okvire ustava i pravde, jer u suprotnom dugoročno  svi će imati štete - poručio je Bešlić te dodao kako svi trebaju u svom domenu učiniti da se ova gospodarska i politička kriza što prije i bezbolnije prevlada.

Ovaj sajam je svakako jedan iskorak u tom pravcu. Samo uz političku stabilnost, institucionalnu ravnopravnost, a što je temeljni preduvjet za gospodarski napredak, Mostar, BiH i cijela ova regija mogu postane faktor stabilnosti, suradnje i prosperiteta-kazao je Bešlić.

Direktorica Sajma Dalfina Bošnjak kazala je kako nazočnost sve većeg broja sudionika na sajmu pokazuje kako je sajam postao kako poslovno-gospodarski tako i opće-društveni događaj.

Na sajmu izlažu gospodarski subjekti iz dvadesetak zemalja, a kao i do sada uz obilje zabavnih sadržaja sajam ima i dvije pod sajamske manifestacije: sajam turizma i sajam knjige i grafičke industrije.

U sklopu otvaranja 14. međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2011. godine, potpisan je Ugovor za revitalizaciju HE Rama u vrijednosti od 17, 431.969,00 eura, između JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar i glavnoga izvođača radova Končar – KET (inženjering za energetiku i transport).

Osim Končara u konzorciju je kao izvođač radova i tvrtka Litostroj Power iz Ljubljane, a ugovoreni poslovi obuhvaćaju revitalizaciju turbina, generatora i ugradnju monitoringa za agregate. Činu potpisivanja ugovora, nazočilo je izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvođeno predsjednicom Jadrankom Kosor, te brojni uzvanici iz BiH. Generalni direktor JP Elektroprivrede HZ HB Matan Žarić prigodom potpisivanja ugovora istaknuo je kako je potpisani Ugovor dio ukupne investicije za HE Rama, vrijedne 39.000.000,00 eura.

Pored Končar – KET-a i Litostroja, tvrtke koje će izvoditi različite poslove još su: Končar Power transformators, Geotehnika i Energocontrol iz Zagreba, Simens Sarajevo, Lahmeyer international GmbH - Njemačka i Stucky iz Švicarske. Financiranje je osigurano kreditnim sredstvima od Njemačke KfW banke, Europske investicijske banke, Svjetske banke, grant sredstvima KfW i Svjetske banke, te vlastitim sredstvima poduzeća. Osim ovoga današnjeg, četiri ugovora smo već ranije potpisali, dok ćemo u sljedećim danima potpisati Ugovore s preostalim izvođačima radova, kazao je direktor Žarić.

U ime glavnog izvođača radova Ugovor potpisao je predsjednik Uprave Končara Darinko Bago koji je izrazio zadovoljstvo korektnom poslovnom suradnjom između dvaju poduzeća, te očekivanja da će i ovaj vrlo zahtjevni posao biti uspješno obavljen. Revitalizacijom HE Rama koja je u radu od 1968. godine produljit će se njezin životni vijek za sljedećih 25 do 30 godina, povećati stupanj iskorištenja, i smanjiti gubitci primjenom najnovije tehnologije. Također, i podići na još veću razinu pogonska spremnost HE Rama, a sadašnja snaga pojedinog agregata od 90 MVA povećava se na 100 MVA.

Izraženo i uvjerenje kako će svi predviđeni poslovi biti pravodobno i kvalitetno obavljeni, sukladno terminskom planu do 2013. godine, na obostrano zadovoljstvo, Elektroprivrede HZ HB i izvođača radova.

Ured za odnose sa javnošću

Natrag