Otvoreni 5. Dani filma Mostar

Peti dani filma

Božo Ljubić je večeras, ispred Hrvatskog narodnog sabora (HNS) kao glavnog pokrovitelja, otvorio 5. Dane filma Mostar.
Na prigodnoj svečanosti otvorenja, Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, uručio je ključeve grada glumcu Špiri Guberini.
Bešlićev kolega, Milan Bandić gradonačelnik Zagreba, nagradu ''Drvo života'' za životno djelo uručio je glumcu Borisu Buzančiću, dok je u ime bolesne Božidarke Frajt, nagradu preuzeo Srećko Šestan.
"Složili smo dobar, reprezentativan program i mislim da će i Mostarci biti zadovoljni. Neki filmovi koji ćemo prikazati mostarska publika imat će priliku pogledati prije publike u Zagrebu, Beogradu i drugim gradovima", kazao je Slaven Knezović uoči početka ove filmske revije.
Dani filma Mostar itekako imaju budućnost, a dokazalo je to i zanimanje čelnih ljudi velikih filmskih festivala iz cijele regije za Dane filma Mostar. Tako je na Dane filma došao i Srđan Savić, direktor Festivala glumačkih ostvarenja iz Niša, festivala koji je bio drugi po značaju u bivšoj Jugoslaviji, a ove je godine održan po 46. put.
"Ovo je mlad festival koji će sigurno imati svoju tradiciju", kazao je Savić o Danima filma Mostar, koje je ove godine na niskom festivalu predstavila izvršna direktorica Maja Lasić.
Osim njega, sutra na Dane filma u Mostar dolazi i direktor Vukovar Film Festivala - Festivala podunavskih zemalja, Igor Rakonjić, a suradnju Dana filma Mostar, koja bi u budućnosti mogla postati kompleksnija i ozbiljnija, Savić je najavio i s Festivalom filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji te s Hercegnovskim fimskim festivalom.
O važnosti suradnje i odnosu prema kulturi, naglasio je Savić, govori i činjenica da su većina filmova koji će biti prikazani nastali kao koprodukcije. Mostar nije iznimka među gradovima koji su danas bez kina, ali su zato festivali preuzeli itekako značajnu funkciju, kaže Savić.
"Festivali su dobili angažiranu funkciju da se odnjeguje publika koja je izgubila personalni odnos prema kinodvorani i nema osjećaj da bi film prvo trebalo pogledati u kinu, pa onda na nekom drugom medij u", kaže Savić.
Voditeljica programa bila je mostarska glumica Ornela Vištica, koja gradi uspješnu karijeru u Hrvatskoj.
Nakon otvorenja prikazan je hrvatski film "Josef", redatelja Stanislava Tomića.
Sve projekcije filmova održavaju se u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, a u nedjelju su na programu crnogorski film "Lokalni vampiri" (18 sati), hrvatski film "Lea i Darija" (20 sati) i “Mrak” Dana Okija (22 sata).

Natrag