POČELO USKLAĐIVANJE PRORAČUNA HNŽ-A I GRADA MOSTARA

Predstavnici Gradskog vijeća Mostara i predstavnici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) učinili su prve korake na usklađivanju proračuna kad je riječ o izdvajanjima za kulturu, sport i dio socijalne oblasti, priopćeno je iz mostarskoga Gradskog vijeća.
U vezi s tim, zaključeno je kako prvenstveno treba ispoštovati federalne i državne zakone, po kojima je županijska razina vlasti dužna dodjeljivati sredstva za sport gradskim i općinskim savezima te institucijama kulture.
Istodobno, po novom zakonu o zdravstvu Federacije BiH, Hercegovačko-neretvanska županija dužna je osnovati zavod za toksikomaniju, odnosno, u ovom slučaju, treba preuzeti osnivačka prava nad Centrom za prevenciju i izvanbolničko liječenje, koji trenutno, s godišnjim iznosom od 126 000 maraka finansira Grad Mostar.
Sugovornici su se složili da je radi trajnog rješavanja financiranja ovih oblasti potrebno zatražiti izmjenu Zakona o propadnosti prihoda Federacije BiH.
Grad Mostar s proračunom od oko 62 milijuna maraka, godišnje izdvaja 2 milijuna maraka za kulturu, financirajući 12 ustanova, te 664 000 maraka za sport - financirajući ukupno 92 kluba preko Sportskog saveza grada.
 Hercegovačko-neretvanska županija s proračunom od 180 milijuna maraka godišnje izdvaja 150 000 maraka za sport i 700 000 maraka za kulturu.
 Prva prilika za usklađivanje gradskog i kantonalnog proračuna bit će sredinom travnja, na skupštinskoj raspravi o županijskome proračunu, u kojoj će sudjelovati i predstavnik Grada Mostara.
Usvajanjem proračuna Grada Mostara za 2011. Godinu Gradsko vijeće donijelo je niz zaključaka po kojima će se revidirati sve proračunske obaveze koje po zakonu ne pripadaju u nadležnost lokalne zajednice, navodi se u priopćenju.

Natrag