Potpisan ugovor za projekt zaštite izvorišta Bune

Ugovor-projekt izvorište Bune

U Zgradi federalnih institucija u Mostaru danas je potpisano 15 ugovora za ekološke projekte koji se financiraju iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša FBiH.
Radi se o infrastrukturnim projektima iz oblasti vodoopskrbe i kanalizacije, projektima zaštite vodotokova i znanstveno-istraživačkim projektima za općine Hercegbosanske, Zapadno-hercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije.
Ovih 15 projekata dio je od ukupno 90 projekata koji se financiraju sredstvima Fonda za zaštitu okoliša FBiH za 2011. godinu, ukupne vrijednosti 12,8 milijuna maraka.
Novac za financiranje ovih projekata dobiva se prikupljanjem naknada za zagađivače zraka, zatim iz vodnih naknada, te posebnih naknada koje se plaćaju pri registraciji motornih vozila.
Po riječima direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH Safeta Harbinja, Fond je utemeljen prije dvije godine i pred njim je veliki posao.
"Sada ulazimo u proces sistemskog rješavanja zagađivača zraka, što predstavlja težak problem u Sarajevu, Zenici, Maglaju i Tuzlanskom bazenu. Ova vlada želi sistemski pristupiti rješavanju ove oblasti koja utiče na zdravlje ljudi, a naravno to se odnosi i na ekonomiju jer zdravo stanovništvo znači i zdravu ekonomiju", kazao je Harbinja.
Jedan od danas potpisanih ugovora je i onaj za Projekt zaštite izvorišta rijeke Bune, za čiju je provedbu aplicirao Grad Mostar.
Po riječima mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića vrijednost projekta je 300,000 maraka. Gradonačelnik Bešlića dodao je kako se nada da će Fond značajno sudjelovati i u projektima izgradnje pročistača i kolektora otpadnih voda u Mostaru.

Natrag