• Grad Mostar
  • Početna
  • Potpisivanjem Izbornog etičkog kodeksa, političke stranke, koalicije i nezavisni kandidati obećali da će osigurati fer izbore u Mostaru

Potpisivanjem Izbornog etičkog kodeksa, političke stranke, koalicije i nezavisni kandidati obećali da će osigurati fer izbore u Mostaru

Političke stranke, koalicije i nezavisni kandidati koji sudjeluju na Lokalnim izborima 2020. godine u Gradu Mostaru,  a koji će se održati 20. prosinca 2020. godine, potpisali su Izborni etički kodeks danas, 18. studenoga 2020. godine, čime su obećali da će osigurati miran i fer izborni proces. Kodeks su izradili predstavnici gradskog Izbornog povjerenstva Mostar, organizacija civilnog društva i političkih subjekata registriranih za Lokalne izbore 2020. godine u Mostaru, uz potporu Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini (BiH).

Politički subjekti su se složili da će osigurati miran i fer izborni proces u skladu s osnovnim principima integriteta i pravičnosti, te u skladu sa ključnim demokratskim principima, kao što su poštivanje zakonitosti izbora, izbjegavanje vršenja političkog pritiska na građane te suzdržavanje od korištenja zapaljive retorike. 

“Drago mi je što će građani Mostara konačno imati priliku da iskoriste svoje demokratsko pravo. Lokalni izbori su posebno važni jer ovaj nivo vlasti je najčešće nivo koji ima najviše uticaja na svakodnevni život građana BiH”, kazala je veleposlanica Kathleen Kavalec, voditeljica Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini.

“Misija OESS-a u BiH i dalje ostaje spremna pružiti podršku svim reformskim procesima i inicijativama koje imaju za cilj jačanje demokracije, ali istinski napredak ovisi o spremnosti političara na kompromis i postizanje konsenzusa za dobrobit svih građana. Od potpisnika zavisi hoće li  ispuniti potpisana obećanja i hoće li  stati iza njih”. 

Izborni etički kodeks prethodno su potpisali politički subjekti u 26 lokalnih zajednica širom BiH. Ova inicijativa je dio širih aktivnosti koje Misija OESS-a u BiH, u okviru svog mandata, provodi na pružanju podrške slobodnim, fer i vjerodostojnim izborima u državi. 

Izborni etički kodeks je potpisan u sljedećim lokalnim zajednicama: Bihać, Bijeljina, Bileća, Brčko, Foča, Gornji Vakuf-Uskoplje, Gradačac, Istočna Ilidža, Jajce, Kiseljak, Kostajnica, Livno, Novi Travnik, Odžak, Prijedor, Prozor, Sanski Most, Srebrenica, Srebrenik, Stolac, Teslić, Tomislavgrad, Trebinje, Visoko, Višegrad i Zenica.

Misija OESS u BiH

 

Natrag