Predsjednica Republike Hrvatske boravi danas u Mostaru

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović boravi danas u Mostaru, a na Medicinskom fakultetu mostarskog sveučilišta održala je predavanje. Na spomenutom predavanju odgovarala je i na pitanja novinara.

Uz vodstvo Sveučilišta te hrvatskog veleposlanika u BiH i čelnike Medicinskog fakulteta, susretu s predsjednicom Grabar - Kitarović bio je nazočan i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Kad je riječ o pitanju Hrvata u BiH Grabar-Kitarović je rekla da se mora osigurati konstitutivna ravnopravnost sva tri naroda i podsjetila na prošlost i zajednički napredak između Hrvata i Bošnjaka te je podsjetila na to i kako je hrvatska jamac Daytona i rekla je da je legitimno pravo svake države da to čini za svoj narod te da ta pitanja ne spadaju u unutarnja pitanja neke države.

Misli i da je Izborni zakon temelj za osiguranje stabilnosti nakon izbora. Istaknula je da to nije samo njen nego i stav EU u prvom redu Europske komisije. Nastavit ćemo poticati naše kolege iz BiH da se ide prema dogovoru jer je to najbolje i za BiH i za njena sva tri konstitutivna naroda.

"Mislim da treba iskoristiti svaki trenutak kako bi se pokušalo doći do izmjene Izbornoga zakona, a ako ne dođe, nadam se da ce političari uspjeti dogovoriti stabilnu vladu koja će provoditi reforme koje nisu uvijek popularne", kazala je ona.

Na pitanje hoće li o tome razgovarati i s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Čovićem, kazala je kratko da hoće.

PR GM

Natrag