Predstavljena knjiga "Ivan Gudelj - Hajdučka priča"

Promocija knjige „Ivan Gudelj - Hajdučka priča"

U prepunoj Galeriji kraljice Katarine Kosača u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, pod pokroviteljstvom Gradske uprave Mostara, sinoć je pedstavljena knjiga "Ivan Gudelj - Hajdučka priča", autora Blaža Duplančića.
Uz glazbeni uvod mostarske klape Hrvoje, prikazan je trinaestominutni film s golovima i isječcima najboljih trenutaka velikog igrača i čovjeka koji je u naponu zbog bolesti prekinuo svoju bogatu sportsku karijeru. Ono što je bilo jako zanimljivo je činjenica da je svaka akcija i svaki pogodak s video zida bio  popraćen pljeskom i ovacijama prisutnih.
Osim autora, o knjizi su govorili Ivan Gudelj, njegov bivši suigrač u Hajduku Blaž Slišković, zatim urednik u Slobodnoj Dalmaciji Mijo Grabovac, te Tatjana Reić, predsjednica hrvatske udruge "Hepatos".
Na samom početku predstavljanja nazočne je pozdravio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, istaknuvši kako mu je izuzetan čast što je Mostaru ukazana prigoda da bude domaćin predstavljanja ove knjige.
"Ivan Gudelj sve ovo zaslužuje jer je pokazao da je bio borac bio na terenu, ali i izvan njega", kazao je Bešlić, dodavši da Gudeljova životna priča potiče druge da se bore i kada ima najmanje nade.
Naime, Ivan Gudelj je iznenada okončao svoju igračku karijeru u 26. godini nakon što je doznao da boluje od hepatitisa B. Potom je uslijedila njegova iscrpljujuća višegodišnja borba protiv bolesti koju je pobijedio zahvaljujući, kako sam kaže, vjeri u sebe i u Boga.
Autor knjige Blaž Duplančić kazao je na predstavljanju kako je dvije godine pisao ovu knjigu, a informacije za pisanje pronalazio je u razgovorima s Ivanom Gudeljom te u arhivskim novinskim člancima.
"Ova knjiga predstavlja povijesni presjek Hajdukovih uspjeha 80-tih godina i Ivanove životne drame", istaknuo je Duplančić u svom u kratkom obraćanju.
Gudeljov prijatelj i bivši suigrač iz zlatne generacije Hajduka Blaž Slišković istaknuo je kako je Ivan izuzetan čovjek, a o njegovoj ljudskoj veličini govori činjenica da i danas ima prijatelje, kako u Mostaru, tako i na cijelom području bivše države.
Urednik Slobodne Dalmacije Mijo Grabovac govorio je o Ivanovim nogometnim počecima, od njegovih rodnih Zmijavaca u Imotskoj krajini od početaka u „Mračaju“ do nastupa za splitskog Hajduka i reprezentaciju bivše države.
"Ova knjiga je priča o životnoj i sportskoj drami s uspješnim završetkom i Ivanov primjer ulijeva nadu svima koji se nalaze u bezizlaznoj situaciji", ustvrdio je Grabovac
Ivan Gudelj je na predstavljanju zahvalio Gradu Mostar na organizaciji promocije njegove knjige, ističući da nogomet spaja, a ne razdvaja ljude.
"Mostar je uvijek bio kraj u kojem su nicali nogometni talenti i drago mi je da i danas imam prijatelje u ovom gradu", kazao je Gudelj te se prisjetio vremena kada je prekinuo igračku karijeru.
"Život mi se pretvorio u noćnu moru. Gotovo tri godine nisam znao kamo bih krenuo. Vjera me vratila u život. Moja je karijera profesionalnog nogometaša prerano završila, no bila je dovoljno duga kako bih shvatio koliko je kratak put od zvijezda do trnja", zaključio je Gudelj koji već 14 godina vodi kadetsku reprezentaciju Hrvatske.
Predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Hasan Šišić ovom je prigodom Ivanu Gudelju uručio zahvalnicu i plakatu Sportskog saveza Grada Mostara.
51-godišnji Imoćanin karijeru je započeo i završio u splitskom Hajduku u čijem je dresu odigrao ukupno 362 utakmice i postigao 93 pogotka. 1979. osvaja naslov prvaka Jugoslavije, a 1984. i Kup maršala Tita.
Bio je članom velike generacije 80-ih godina koja je bilježila sjajne rezultate vani, ali nedovoljno dobre u domaćoj ligi. Univerzalni Gudelj svojim je pogodcima donio je mnoge pobjede kao protiv Dnjipra, Valencije, Sparte itd.
Za reprezentaciju debitira u gostujućoj pobjedi protiv Luksemburga (5:0), a posljednji susret bilježi 6 godina potom u Bruxellesu. U međuvremenu je nastupao na Olimpijadi 80', svj. smotri dvije godine kasnije nakon koje ga je francuski magazin L'Équipe stavio među najbolju jedanaestoricu prvenstva, te na EURO 1984. godine.
Posljednja utakmica bila mu je sa „Crvenom zvezdom“ na Poljudu kada je osjetio veliku iscrpljenost ne znajući da mu zbog Hepatitisa B propadaju mišići.

Ured za odnose s javnošću

Natrag