Prezentacija „WiFi za Smart City“

U Gradskoj vijećnici Grada Mostara danas je u suradnji s predstavnicima firmi AdriNet d.o.o. Zagreb, Ruckus Networks (ARRIS) i TeleNet d.o.o Sarajevo, održana prezentacija „WiFi za Smart City“.

Osnovni cilj ove prezentacije bio je upoznati zainteresirane s brojnim mogućnostima korištenja naprednih komunikacijskih tehnologija u razvoju pametnog grada. Osim uposlenika Gradske uprve, prezentaciji su nazočili i predstavnici javnih poduzeća i institucija s područja Grada.

U Mostaru su već započeti značajni projekti koji doprinose informatizaciji javnih usluga, korištenju pametne rasvjete, video nadzora, projekti energetske efikasnosti i sl. Sada je već vrijeme razmišljati o mogućnosti korištenja WiFi i IoT (Internet of Things) kao temelja za razvoj pametnog grada.

Kroz prezentaciju su prikazani primjeri uspješno realiziranih projekata, bilo da je riječ pojedinačnim objektima ili gradovima koji su se opredjelili za upotrebu pametnih tehnoloških rješenja koji doprinose ugodijem, sigurnijem i ekološki osvještenom životnom prostoru. Mogućnosti primjene su brojne: komunalne djelatnosti, turizam, kulturna događanja, parking i promet, sigurnost građana i objekata itd. Sudeći na odazivu i kometarima, interes postoji i ovo je bila jedna od prilika da se potencijali korisnici upoznaju sa mogućnostima i izazovima koji pred njima stoje.

Pametni gradovi imaju ugodniju i sigurniju životnu sredinu, privlačni su turistima i potencijalim investitorima, te omogućuju otvaranje novih radnih mjesta i privlačni su mladim ljudima. Stoga vrijedi planirati i razvijati se u tom pravcu.

 

PR GM

Natrag