Priopćenje

U povodu jučerašnje izjave bivšeg ravnatelja Mostarskog teatra mladih“ (MTM) gosp. Seada Đulića, u kojoj je izneseno niz netočnosti na račun Grada Mostara i Upravnog odbora MTM-a, ovim putem dužnost nam je upoznati javnost sa slijedećim činjenicama.

Grad Mostar nije nikoga molio da postane javna ustanova, kako je to izjavio gosp. Đulić, već je zadnjeg dana ukidanja gradskih općina bivša općina Stari Grad preimenovala MTM u javnu ustanovu, iako je 30 godina bio udruga građana, te je temeljen toga grad preuzeo osnivačka prava.

Sredstva koja je Grad Mostar proteklih godina uplaćivao MTM-u nisu zakonski trošena, zaposlenicima nisu uplaćivani odgovarajući doprinosi. To je rezultiralo i donošenjem rješenja o prinudnoj naplati od strane porezne uprave u iznosu oko 50 000 KM, a u kojoj se kao odgovorna osoba poziva Sejo Đulić. On kaže kako mu Grad „daje mrvice“, a u samo tri zadnje godine te mrvice, kako ih naziva Đulić, iznose preko 220 000 KM.

Upravnom odboru i Gradu Mostaru kao osnivaču gosp. Đulić nikada nije predočio odluku o imenovanju za umjetničkog ravnatelja MTM-a. Također, on je od 2006. godine obavljao dužnost v.d. ravnatelja premda nikada nije predočio dokaz o završenoj visokoj stručnoj spremi, iako je pet godina primao plaću s koeficijentom VSS.

Natječaj za izbor ravnatelja MTM-a raspisan je u skladu sa zakonom i važećim Pravilima Javne ustanove MTM, a na koji se gosp. Đulić nije ni prijavio jer ne ispunjava temeljni uvjet iz raspisanog natječaja. Za mjesto ravnatelja predviđena je visoka stručna sprema ili viša stručna sprema, a gosp. Đulić ima srednju stručnu spremu, strojarski tehničar. Stoga je upravni odbor MTM-a u skladu sa zakonom imenovao vršiteljicu dužnosti na period od šest mjeseci kako i zakon nalaže.

Javnost treba također znati da je proteklih pet godina gosp. Đulić Gradskom vijeću Mostara i Gradonačelniku predočavao neistinita godišnja izvješća o uspješnom poslovanju MTM-a. Također, u gradski prostor dodijeljen MTM-u na korištenje, bez dopuštenja osnivača, prostor je koristila i nevladina udruga BCDO, čiji je predsjednik Sead Đulić, a član UO Armin Hadžimusić koji je u isto vrijeme i član UO-a MTM iz  reda uposlenika. Uvidom u financijsku dokumentaciju vidljivo je kako su i financijska sredstva prebacivana s jednog na drugi račun, a potpisnik računa je ista osoba, kao v.d ravnatelj MTM-a i kao predsjednik BCDO-a.

Službenu informaciju o poslovanju MTM-a dat će i Služba za unutrašnji nadzor, koja će po nalogu gradonačelnika, u cijelosti ispitati poslovanje te javne ustanove.

Srdačan pozdrav !

Grad Mostar
Ured za odnose s javnošću

Natrag