Prvi radovi na Španjolskom trgu krajem srpnja

Španjolski trg

Sva projekta dokumentacija za obnovu Španjolskog trga u Mostaru konačno je završena i u potpunosti kompletirana.
Natječaj je gotov i bit će objavljen u ponedjeljak ili utorak na službenim stranicama UN-a i u dnevnom tisku.
To je za Dnevni izjavio viši programski predstavnik u Bosni i Hercegovini i viši programski časnik UNESCO-a Siniša Šešum.
Radovi počinju krajem srpnja
S obzirom na vrijednost ugovora i dugo čekanog projekta, kako je objasnio, tender će zakonskim odredbama biti raspisan mjesec dana.
Sve tvrtke moći će se prijaviti i biti potencijalni izvođač radova, a stručno povjerenstvo, prema prijavljenim referencama, odabrat će najbolje i najpovoljnije stručnjake te im povjeriti izgradnju najvećeg mostarskog trga.
Govoreći o projektu koji je s puno uloženog truda i ljubavi radio Zavod za urbanizam Grada Mostara, Šešum kaže da su svi sudionici projekta jako zadovoljni te ne sumnja da će i sama provedba projekta biti povjerena najkompetentnijim stručnjacima.
S obzirom na zakonske procedure vezane za provedbu tendera, ja se iskreno nadam da ćemo imati odabranog izvođača radova i potpisan ugovor još do kraja srpnja, rekao je Šešum, svjestan da su Mostarci, čekajući prve radove na glavnom trgu, postali i nestrpljivi. Radovi bi odmah nakon toga trebali uslijediti.
Projekt obnove Španjolskog trga odvija se bez većih problema i mora biti završen do kraja ove godine, s tim da mi planiramo najdalje do kraja listopada imati kompletiran projekt, ustvrdio je Šešum.
Navodeći kako postoje određeni rokovi, podsjetio je da za obnovu Španjolskog trga dio sredstava daje Gradska uprava Mostar, dio UNDP iz zajedničkog projekta pod nazivom “Unaprjeđenje kulturnog razumijevanja u BiH” i dio španjolsko ministarstvo obrane.
Sredstva su već osigurana i, po njegovim riječima, ne treba biti nikakvih komplikacija oko provedbe ovog projekta od velikog međunarodnog značaja. Po završetku ovog projekta bez sumnje će biti upriličena nezaboravna svečanost kad se u Mostaru očekuje i posjet kraljevske obitelji Španjolske.
Grad Mostar je u posljednje dvije godine otklonio sve pravne i fizičke barijere, kako bi se ovaj projekt realizirao, a sve u skladu s projektom kojeg su vodili predstavnici Španjolske vlade, odnosno Ministarstva obrane. Projektom je predviđeno da se za uređenje trga izdvoji oko 400 000 eura, a Gradske vlasti skoro su izvršile rekonstrukciju vodovodne mreže.
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj u razgovoru s ministrom Miguelom Angelom Moratinosom, prilikom posjeta Španjolskoj, pozvao kraljevsku obitelj da u ovoj godini posjeti BiH kako bi inaugurirala projekte koje su provodili proteklih godina. Kao jedan od najznačajnijih istaknut je Španjolski trg, koji služi za uspomenu na 21 vojnika koji su tijekom rata izgubili svoje živote u provođenju mirovne misije.
Ugovorom koji su početkom ove godine potpisali gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, veleposlanik Kraljevine Španjolske u BiH Alejandro Alvargonzales i generalna direktorica UNDP-a za Balkan i Europu Sarah Poole, stvorili su se svi uvjeti za početak realizacije projekta. Idejno rješenje i izvedbeni projekt već su davno urađeni, a obnova će podrazumijevati zamjenu instalacija, postavljanje nove podloge, javnog toaleta, novog mobilijara i premještanje spomenika španjolskim vojnicima na drugi dio platoa.

Ured za odnose s javnošću

Natrag