• Grad Mostar
  • Početna
  • Reagiranje na napise u Večernjem listu oko Šantićevih večeri poezije

Reagiranje na napise u Večernjem listu oko Šantićevih večeri poezije

Poštovani,

U vašem cijenjenom listu od 31.8.2011. na drugoj stranici objavljen je članak “Grad Mostar provodi svoju viziju srpske kulture u Mostaru”, povodom kojeg želimo uputiti reakciju jer je niz iznesenih navoda su posve netočno i zlonamjerno prenijeti i iskonstruirani.

Naime, od 2001. godine Grad Mostar pomaže i financira organizaciju Šantićevih večeri poezije, želeći nastaviti tradiciju te pjesničke manifestacije, čiji je začetnik bio 1969. godine. U organizaciji te manifestacije godinama sudjeluju mostarske ustanove kulture i udruge, među kojima i SPKD Prosvjeta.

2010. godine došlo je do rascjepa u SPKD Prosvjeta kada je novoosnovan ogranak SPKD Prosvjeta-GO Mostar čijim neistinitim informacijama je posvećen članak u vašem listu. Taj ogranak je, naime, organizirao 2010. samostalno Šantićeve večeri poezije, znači paralelno, pored onih službenih koje organizira Grad Mostar i njegove ustanove.

Kako je posve  neprimjereno i nepotrebno odvijanje dvije manifestacije u istom gradu, Grad Mostar je tražio da SPKD Prosvjeta, kao i novoosnovani ogranak zajedno sa gradskom ustanovom Muzej Hercegovine organiziraju jedinstvene večeri poezije posvećene Šantiću.

Naravno, s namjerom da se program financira iz Gradskog proračuna kao i dosadašnjih godina. Nakon više zajedničkih sastanaka obiju gradskih Prosvjeta, predstavnika Grada i Muzeja Hercegovine Veselin Gatalo, potpredsjednik novoosnovanog ogranka Prosvjete nas je pismeno izvijestio da se novi ogranak Prosvjete odlučio na samostalnu organizaciju, kao i prošle godine.

Kako smo već naveli da Grad Mostar smatra nepotrebnim da pojedinačno udruge ili ustanove kulture multipliciraju sadržaje, nego držimo da sva raspoloživa sredstva i snage trebaju djelovati zajednički da bi sama manifestacija dobila na kvaliteti, želimo izraziti naše nezadovoljstvo iskonstruiranim neistinama, te tražimo da ovaj ispravak objavite u vašim novinama.

„Mostarski Srbi su integralni dio kulture i Mostara i cijele Hercegovine“, ove navode koje je izrekao Gatalo, mislimo da najbolje potvrđuje stav Grada koji je ovu manifestaciju podržava 32 godina, naravno ne sa namjerom da ona bude ekskluzivnost nove ili stare Prosvjete, već nasljeđe svih koji žive na ovim prostorima.

Vjerujemo da stav Grada Mostara o jedinstvenim Šantićevim večerima poezije, na kojim smo insistirali, je jedino razumno rješenje kojeg podržava najveći broj građana, a da nas parcijalni interesi novoosnovanog članstva Prosvjete ponovo vraćaju u nemila prošla vremena.

Božo Ćorić
Načelnik Odjela društvenih djelatnosti
Gradske uprave Mostara

Natrag