Tjedan mađarske kulture u BiH

Mađarski državni plesni ansambl, u sklopu Tjedna mađarske kulture u BiH, gostovao je, 8. veljače u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Tjedan mađarske kulture u BiH dio je proslave Dana mađarske kulture, koji se slavi od 1989. godine u čast sjećanja na dan kada je pjesnik Kolcsey Ferenc 1823. godine završio rukopis mađarske himne.

Veleposlanik Mađarske u Bosni i Hercegovini Krisztian Posa je podsjetio da taj kulturni projekt obuhvaća cijeli zapadni Balkan, šest država regije, a to, kako je kazao, daje mogućnost da ljubiteljima kulture predstave kulturnu baštinu koja je duboko utemeljena u europsku kulturu.

“Cilj Tjedna mađarske kulture je da našu državu prikažemo kao modernu, kreativnu državu koja ide u korak sa suvremenim kulturnim tijekovi, ali da ujedno i poštuje, njeguje svoje tradicionalne vrijednosti, poštujući kulturnu baštinu i drugih naroda”, kazao je veleposlanik Posa.

“Mađarska se ovih dana okreće prema BiH kako bi ponudila i pokazala dijelove svoje kulturne riznice i to radi iskreno, otvorenog srca. Nemojte zaboraviti, Mađarska vas smatra počasnim susjedom, i naša kultura će vam se ovih narednih tjedana stvarno nalaziti nadohvat ruke”, kazao je Posa i pozvao građane BiH da prate programe na kojima će biti predstavljene unikatne i bogate kulturne vrijednosti Mađara i Mađarske.

Natrag