Tri zgrade za korisnike kolektivnih centara

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac boravila je u ponedjeljak u radnoj posjeti Mostaru tijekom koje se, između ostalih, sastala sa gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem.

Primarni cilj posjete i radnih sastanaka bilo je intenziviranje aktivnosti na planu osiguranja uvjeta za povratak u ovaj dio Bosne i Hercegovine, kao i izgradnje ili obnove stambenih jedinica povratnika. Međutim, naglašeno je da useljive stambene jedinice nisu dovoljna garancija niti osnova za uspješan povratak - javili su iz ureda ministrice Borovac.

Ministrica Borovac je naglasila kako obnovu i izgradnju objekata moraju pratiti i mjere održivosti povratka u smislu osiguravanja uslova za zapošljavanje i samozapošljavanje, komunalne i socijalne infrastrukture, mogućnost obrazovanja... Naglasila je kako je provođenje takvih mjera od javnog interesa jer su upravo to mjere borbe protiv siromaštva, odnosno za poboljšanje uvjeta života svih naših građana.

Inače, u Mostaru je u naredne dvije godine planirana gradnja tri zgrade sa 74 stana koji će po modelu socijalnog stanovanja biti dodijeljeni sadašnjim korisnicima kolektivnih centara u Mostaru, a kroz Projekt zatvaranja kolektivnih centara kojeg vodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

"Kroz Državni projekt stambenog zbrinjavanja u Mostaru će biti obnovljene 54 stambene jedinice, za što je već izrađena projektna dokumentacija i za objavu pripremljeni tenderi za izvođenje radova. Također, ministrica borovac i gradonačelnik Bešlić dogovorili su potpisivanje sporazuma o suradnji na obnovi šest stambenih jedinica za zbrinjavanje readmisiranih osoba. Dogovoreno je da će Grad Mostar Ministarstvu dostaviti potrebnu projektnu dokumentaciju za porušene stambene objekte koje je potrebno obnoviti", kazala je Borovac nakon sastanka.

PR GM

 

Natrag