• Grad Mostar
  • Početna
  • U Gradskoj vijećnici Mostara jučer je održana prezentacija firme PRAGMATEC GmbH iz Beča

U Gradskoj vijećnici Mostara jučer je održana prezentacija firme PRAGMATEC GmbH iz Beča

Pragmatec je jedan od vodećih proizvođača ekološke tehnologije, Pyro-Kat (Krakau / Poljska), u kolovozu 2017. godine osnovao je zajedničku podružnicu pod nazivom Pragmatec & Pyro-Kat Environmental Technologies GmbH u Beču. Sada je u mogućnosti da nude najbolja ekološka tehnička rješenja u vrlo širokoj primjeni u okviru objektivne međunarodne usporedbe.

Inovativna i patentirana tehnologija Pyro-Kat, utemeljena na 40-godišnjem istraživanju i razvoju profesora Zygmunta Wysockog i njegovog tima, nudi i tehnički i ekonomski najučinkovitija rješenja u obradi i odlaganju različitog komunalnog i industrijskog otpada.

Odobreni i višestruko nagrađivani postupak je niskotemperaturna piro-kataliza u kombinaciji s katalitičkim adsorptivom nakon obrade post-pirolitičkih plinova i obnavljanja toplinske energije. Zbog nepostojanja klasičnog izgaranja (piroliza) ne stvaraju se opasni i zagađujući nus-produkti poput dušikovih oksida (NOx), dioksina, furana, CO, metana i drugih.

Pragmatek je EU tvrtka koja proizvodi , predstavlja, isporučuje postrojenja bazirana i na PYRO-KAT tehnologiji ekskluzivno za cijeli svijet.

Tehnologija molekularnog lomljenja je  fleksibilna , pouzdana i čista tehnologija koja je potpuno i trajno razlaže različite vrste otpada.

-Otpad može i ne mora biti razvrstan prije obrade MCT tehnologijom

-Vlažnost otpada može biti do 80 %

-Otpad mora biti u komadima do 5 cm i dužini do 10 cm

-Drobilice za otpad nisu dio MCT postrojenja, ali mogu biti isporučene kao sastavni dio postrojenja

-Pri obradi  komunalnog otpada  može se u novi dnevni  komunalni otpad dodati do 50% otpada s odlagališta

-U cilju povećanja energetske vrijednosti otpada mogu se miješati razne vrste otpada

MCT tehnologija se stalno razvija

Tehničko tehnološki, ekonomski i ekološki  najdjelotvorniji EU rješenja u postupanju i trajnom  zbrinjavanju raznih vrsta otpada.

Operativno vrijeme rada postrojenja je u prosjeku 25 godina. Ukupni operativni troškovi su znatno niži u odnosu na druge metode.

 

Odjel za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove

 

Natrag