ХНК Мостар- Септембарски репертоар у знаку обитељских односа

Мјесец септембар доноси нам богат репертоар у Хрватском народном казалишту у Мостару. Представа „Гнијездо“ бит ће изведена два пута, и то 7. и 8. септембра у 20 сати, а већ 10. ће гостовати на 7. Фестивалу глумца БиХ у Коњицу. Представа је ауторски пројект Марине Петковић Ликер, која ју је и режирала, а инспирирана је поезијом Марка Томаша. Ово је комад о несређеним односима између три сестре и три брата који ненадано на годишњицу мајчине смрти отварају болну тему – што учинити са заједничком кућом коју је озбиљно начео зуб времена. „Гнијездо“ је једна од најуспјешнијих представа произашлих из ове казалишне куће, а то потврђују награде, попут оне на Међународном фестивалу „Дани Јурислава Коренића“ у Сарајеву гдје је освојила награду за најбољу представу у цјелини. Исту је награду освојила и на Међународном фестивалу глумца „Заплет“ у Бањој Луци. У представи играју[нбсп]Миро Барњак,[нбсп]Бојан Берибака,[нбсп]Ангела Булум, Јелена Кордић Курет, Николина Марић,Јадранка Поповић Миљко те Иван Скоко.
Средина мјесеца, 17., 18. и 22. септембра, резервисана је за драмски комад „Спремни“, иначе прву представа у БиХ која је настала и премијерно изведена у вријеме коронакризе. Прича ове драме догађа се у једној просјечној и једноставној обитељи у којој је завладала атмосфера страха и несигурности од будућности, а таква радња добро кореспондира с нашом новом стварношћу. У представи глуме: Јелена Кордић Курет, која потписује и режију, Роберт Пехар, Ања Краљевић и Дражен Павловић.
На овогодишњој „Мостарској лиски“ 27. септембра је дан за „Идентитлук“. То је ауторски пројект редатељице Тање Милетић Оручевић, драматурга Драгана Комадине и глумачког ансамбла представе. У овој сатири окосница приче врти се око судара идентитета на једном семинару на којему је полазишна точка читање есеја Амина Маалоуфа. Рађена је у копродукцији с Народним позориштем Мостар и Студијем за изведбене умјетности, а од прошлогодишње премијере се за њу стално тражи улазница више.
Истога дана на сцени ХНК Мостар два пута, у 18 и 21 сат, бит ће изведена „Леда“ шибенског ХНК. Представу је режирао Борис Свртан, а глуме Лука Драгић, Франка Кларић, Иван Јончић, Ивана Гулин, Борис Свртан, Ориана Кунчић и Роко Радељак. Крлежина „Леда“, комедија једне карневалске ноћи, спада у најбоља дјела хрватске драмске књижевности. Она је уједно и изразито актуално дјело које садржајно дјелује као да је написано у нашем времену и утемељено на изравном увиду у савремено друштво које се у њему може препознати и, до неке мјере, огледати. Сватко од нас ће се препознати у једном од ликова ове комедије која осим што бриљантно жонглира хрватским језиком огољујући све његове слојеве, функционира у апсурдним и ритмичким обратима често боље од врхунске енглеске ситуацијске игре, наводе из ХНК Шибеник.
За крај мјесеца, точније 28. и 29. септембра, очекује нас представа Николине Лјубоје и Ивана Скоке „О љубави“. Ова представа заправо је дипломски рад двоје глумаца који на духовит начин говоре о феномену љубави, коментирају га те проматрају кроз све његове промјене. Они траже одговор на питања: што је љубав, како настаје, како се манифестира, може ли потрајати или ће неминовно, под теретом времена и навика, изблиједјети? Представа „О љубави“ је 2014. године освојила награду за најбољу глуму у Београду на ФИСТ фестивал.
У продаји су 22 улазнице за сваку изведбу и могу се резервисати поруком на Фацебоок страници ХНК Мостар или на број телефона 063 019 019, сваким радним даном од 9 до 17 сати.
ХНК Мостар

Иди назад