Obilježena 27. godišnjica pogibije pripadnika Vojne policije HVO-a

U dvorištu prijeratne Treće osnovne škole, a danas mostarske Gradske vijećnice u ulici Hrvatskih branitelja na Bulevaru, 17. septembra 1993. godine, poginula su osmorica mladih branitelja 2. Lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a. Livno, na tadašnjoj prvoj crti razdvajanja Mostara. Stećak kao trajni znak poštovanja i simbol hrabrosti onih koji upravo na tom mjestu položili svoje živote, na sebi nosi isklesana imena poginulih branitelja.

U znak sjećanja danas su podno spomen obilježja položeni vijenci i upaljene svijeće. Uz prisustvo članova obitelji poginulih, prijatelja, suboraca, predstavnika kantonalnih i gradskih vlasti te dužnosnika iz reda Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine. Obilježavanju su prisustvovali i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, ministar Oliver Soldo, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Željko Raguž i predstavnici braniteljskih udruga, pripadnici udruga specijalne i vojne policije, kao i izaslanstvo Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Molitvu za poginule branitelje, koji su prije 27 godina svoj život dali za slobodu hrvatskog naroda, kod spomen obilježja je predvodio fra Luka Marić, a sveta misa zadušnica je služena u crkvi sv.Barbare na Rudniku.

Po završetku rata, na mjestu pogibije postavljen je drveni križ iz Livna, koji je potom premješten u dvorišni prostor Centra sv. Barbara na Rudniku.

Nazad