• Grad Mostar
  • Početna
  • Projekt Europske prijestolnice kulture Mostar 2024 Grad Mostar vodi se planski i transparentno

Projekt Europske prijestolnice kulture Mostar 2024 Grad Mostar vodi se planski i transparentno

Na sastanku koji je održan 5.2.2019. prezentirali smo mostarsku prijavnu knjigu političkim strankama, 4 stranke (HDZ, HDZ1990, HSP I HSS) su nakon prezentacije potpisale  svoju podršku projektu. Ostale stranke tražile su više informacija pa smo dogovorili kako ćemo im poslati kompletnu prijavnu knjigu Mostara koja sadrži projekte, programe i proračun projekta i u kojoj je jasno navedeno koliko bi sredstava za ovaj projekt kroz sljedećih pet godina, ukoliko Mostar postane Europska prijestolnica kulture 2024.,  trebao izdvojiti Grad Mostar a koliko sredstava bi trebali tražiti iz drugih izvora.

Kompletna prijavna knjiga je poslana svim političkim strankama 5.2.2019. godine i dogovoren nastavak sastanka 12.2.2019.  Međutim 2 sata prije početka sastanka gradonačelniku je poslan dopis iz SDA kako oni neće doći na sastanak jer nemaju dovoljno informacija o projektu. Sat kasnije sličan dopis stigao je i iz SBIH-a. Dakle nije bio nikakav problem, jer je cijeli proces od početka transparentan,   dostaviti i dodatne informacije da su ih iz SDA I SBIH-a zatražili i zahtjev poslali barem dan ranije ili da su došli na sastanak i zatražili dodatne informacije kao što su došli na sastanak ljudi iz SDP-a, DF ili SBB-a.

Projekt Europske prijestolnice kulture Mostar 2024 Grad Mostar kao nositelj projekta preko Službe za kulturu od početka vodi transparentno. 

Sva imenovanja timova su objavljena u Službenog glasniku Grada Mostara  i mogu se naći i na službenoj stranici projekta Mostar2024.(www.mostar2024.ba

Tehnički nositelj projekta je nevladina organizacija Studio za izvedbene umjetnosti. Grad Mostar je u prošloj godini u Proračunu planirao sredstva za projekt EPK u iznosu od 77.100 KM, ta sredstva su doznačena Studiju za izvedbene umjetnosti koji svaki mjesec Službi za kulturu i Službi za financije dostavlja financijsko izvješće o utrošku sredstava.  Upravo je u tijeku izrada godišnjeg financijskog  izvješća koje će Studio za izvedbene umjetnosti dostaviti Gradu Mostaru a izvješće će biti i javno objavljeno na web stranici.

Kompletna prijavna knjiga Mostara u projektu Europska prijestolnica kulture  nalazi se na web stranici www.mostar2024.ba.

Vjerujem da je sve premostivo pa i ova situacija ali mi je žao što je ovaj projekt očito iskorišten u svrhu postizbornih  pregovora.

Sanela Mešić

Voditeljica aplikacijskog  tima Mostar 2024

Natrag