GRADSKI ODJELI
Dani energijske efikasnosti Grada Mostara: Drugi dan posvećen energijskom menadžmentu
25.01.2024
7:38

Dani energijske efikasnosti Grada Mostara počinju sa organiziranim cjelodnevnim info radionicama na temu energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije održani su 23. i 24. siječnja/januara 2024. godine s početkom u 09:30 sati u prostorijama Contact Travel hotela u Mostaru.

Pozvani su predstavnici svih javnih ustanova Grada Mostara kao i zaposlenici Grada Mostara. Teme su zanimljive i vezane su za samu provedbu Akcijskog plana održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama Grada Mostara (SECAP), te poboljšanje energijskih svojstava javnih objekata kao i s načinom korištenja obnovljivih izvora energije – solarne energije.

Drugi dan ćemo obraditi teme vezano za uspostavljanje energijskog menadžmenta na razini Grada Mostara, načinu prijava na javne pozive vezano za projekte EE i OIE, te ćemo proći kratku obuku o korištenju određenih mjernih instrumenata.

Grad Mostar odgovorno se opredijelio za energijski održiv razvitak grada na načelima energijske učinkovitosti

Koncem prošle godine uspješno je završena obnova naša tri javna objekta: Treće osnovne škola, vrtića Zvjezdica i vrtića Sunce u Mostaru, a sve kroz projekte energijske efikasnosti koje provodi kontinuirano Grad Mostar. Cilj projekta je smanjenje utjecaja na životnu sredinu kroz manju potrošnju energenata i smanjenje emisija CO2, te smanjenje troškova za energiju i poboljšanje komfora za korisnike.

Ukupna vrijednost projekta je blizu 515.000 KM. Federalno ministarstvo prostornog uređenja sufinanciralo je ovaj projekt u iznosu 200.000 KM, UNDP sa 128.000 KM i Grad Mostar sa 187.000 KM. Uz ovo UNDP BiH je osigurao izradu projektne dokumentacije i nadzor nad radovima.

U sklopu provedbe projekta na sva tri objekta izvršena je zamjena dotrajalih otvora, kompletno fasaderski radovi – izvršeno je utopljavanje objekta i krova.

Uz sve ovo, Grad Mostar je u suradnji s UNDP BiH na ovim objektima instalirao solarne elektrane ukupne snage 37 kW a koje će služiti za samo potrošnju. Očekivana proizvodnja je oko 46 MWh godišnje i procijenjeno smanjenje emisije CO2 je za oko 45 t godišnje. Vrijednost projekta je 75.000 KM.

Pored ovih završenih projekata energijske efikasnosti izdvajamo i još neke. U suradnji s UNDP BiH osigurali smo da do travnja mjeseca 2024. godine instaliramo solarna postrojenja na još pet naših javnih objekata (OŠ Ivana Gundulića, OŠ Zalik, IV osnovnu školu, Dom zdravlja i vrtić Radobolja) i to ukupne snage 110 kW. Kroz prošlu godinu provodeći projekt SolarCet u suradnji s UNDP BiH, sufinancirali smo izgradnju 32 male elektrane na krovovima privatnih kuća za samo potrošnju, pojedinačne snage od 4 do 12 kW, a ukupne snage 240 kW, očekivana proizvodnja je oko 335 MWh godišnje, te će biti evidentno smanjenje emisije CO2 od 322 t godišnje. Ukupna vrijednost ovoga projekta je blizu 400.000 KM. U sklopu ovoga projekta izrađen je solarni atlas koji će vrlo brzo biti dostupan svim građanima (www.solarinvest.ba ).

Koncem prošle godine završena je prva faza projekta zamjene energijski neefikasne javne rasvjete sa LED rasvjetom, gdje smo u suradnji s UNDP BiH zamijenili 1.131 svjetiljku te i pored planiranih ušteda (blizu 50%) planirane su i dodatne uštede na novo instaliranim svjetiljkama jer su nove svjetiljke sa mogućnošću „dimovanja“ odnosno programiranog smanjenja snage u vremenu od 00 do 05 sati za 25%. U tijeku je priprema za izvođenje druge faze projekta sa otprilike istim brojem svjetiljki. Ukupna vrijednost projekta je oko 1.050.000 KM, a iznos sufinanciranja je oko 300.000 KM. UNDP pored ovoga osigurava izradu projektne dokumentacije, nadzora nad radovima kao i provedbu tenderske procedure.

Za ovu godinu planiramo nastavak sličnih projekata energijske učinkovitosti i povećanje korištenja obnovljivih izvora energije uz punu podršku gradonačelnika Grada Mostara, Maria Kordića.

Gradsko vijeće Grada Mostara daje punu podršku provedbi ovakvih projekata a što je iskazalo i jednoglasnim usvajanjem Deklaracije o dobroj energiji u veljači 2023. godine: Grad Mostar-Grad dobre energije, te jednoglasnim usvajanjem Akcijskog plana SECAP u travnju mjesecu 2024. godine. Upućena je inicijativa prema Vladi HNŽ za izmjenom Zakona o gradnji kako bi se pojednostavile procedure za postavljanje solarnih panela na krovovima kuća naših građana i krovovima javnih ustanova.

Energija iz obnovljivih izvora i energijska efikasnost su ključna rješenja za ublažavanje klimatskih promjena.

 

 

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram