GRADSKI ODJELI
Druga skupština građana Mostara razmatra turistički i gospodarski razvoj grada
27.01.2024
10:16

Grad Mostar je, uz podršku Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, organizirao drugu Skupštinu građana na temu turizma i ekonomskog razvoja grada.

Tema drugog deliberativnog procesa ovoga je puta iz strateške oblasti gospodarstva i turizma pod nazivom ''Turisti ostaju kratko u Mostaru i tako ne donose značajni prihod Gradu. Kako možemo postići da turisti u Mostaru borave duže i time doprinesu gospodarskom razvoju Grada Mostara?''

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić zahvalio se Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe što su prepoznali Grad Mostar kao vodilju u deliberativnoj demokraciji.

Marić kaže kako je u razgovoru s njima saznao da se u pojedinim europskim zemljama već izučavaju zaključci prve Skupštine građana koja je dala dobre rezultate.

- Što se tiče turizma koji je tema druge Skupštine građana, mi smo prije nekoliko dana službeno formirali Turističku zajednicu Grada Mostara, Turističko vijeće i izabrali smo direktora. Sigurno je da će preporuke građana biti dobra vodilja, kako nama u Gradskom vijeću i Gradskoj upravi, tako i Turističkoj zajednici, da ćemo turizam kao najvažniju granu razvoja grada maksimalno iskoristiti kako turisti ne bi ostajali ovdje samo dva dana, nego i duže – napomenuo je on.

Kazao je kako je Mostar, koji se nalazi među najpoželjnijim svjetskim destinacijama za posjetiti, ove godine dobio veliku nagradu kao grad vina, naglasivši da ovaj grad ima što ponuditi svojim posjetiteljima.

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina izrazila je zadovoljstvo što se Skupštini odazvalo više od 376 građana, poručivši da ne sumnja kako će odraditi svoj posao na razini, kao što je to uradila i prva Skupština građana 2021. godine kada je tema bila čistoća i održavanje javnih prostora.

Glavni tajnik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Mathieu Mori istaknuo je da je prva Skupština građana bila uspješna i inovativna, dodavši kako je Mostar bio pionir kada je u pitanju lokalna demokracija.

- Mnogi gradovi u BiH, regiji, ali i diljem Europe promatraju ono što se događa u Mostaru, tražeći od Vijeća Europe da provede Skupštinu građana u njihovim gradovima. Idućega tjedna smo u Banjoj Luci. Vijeće Europe koje promiče demokraciju također prati što se događa u Mostaru koji, kroz svoje aktivnosti, pomaže u izradi novih standarda demokracije – zaključio je Mori.

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram